Vremenska prognoza

Vakula najavljuje naglu promjenu vremena u ponedjeljak: Snježni pokrivač bit će veći od 15 centimetara

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Današnja nedjelja donijet će dosta sunčana vremena, ali će biti i osjetno hladnija od prošlih dana, uz mraz i maglu u mnogim krajevima unutrašnjosti te buru na Jadranu – baš kao što i priliči početku prosinca. No, već tijekom dana ponovno jača jugo, što je uvod u veliku promjenu vremena u ponedjeljak, kada će najprije biti kiše, zatim ponegdje i snijega – u gorju sigurno, a vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu će zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura, koja će probleme u prometu stvarati i tijekom većinom suhog utorka.


Sredinom tjedna na kopnu jutarnji “minusi”, osobito u gorju i znatniji, a u drugom dijelu tjedna ponovno zatopljenje, na Jadranu i područjima uz njega i jugo i kiša, dok je u sjevernim kopnenim krajevima velika vjerojatnost dugotrajne magle. Stoga će ova promjena biti relativno nagla i jaka, mnogima neugodna, ali samo kratkotrajna i prolazna, pa će prosinac vrlo vjerojatno nastaviti iznadprosječno toplim vremenom, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, navodeći da je u studenom bilo puno rekordnih podataka.


Ponedjeljak donosi izraženiju promjenu vremena. U kopnenom će području prevladavati oblačno vrijeme i povremene oborine bit će već od jutra, posebno na zapadu. Uz jače zahladnjenje kiša će u gorju, ali i u nekim nizinama prijeći u snijeg.




Iako će se snijeg u početku topiti, posebno u gorju iznad 700 metara stvorit će se i snježni pokrivač veći od 15 cm. Zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a do utorka ujutro oborine će prestati i dijelom će se razvedriti. Bit će hladnije, posebno u srijedu i četvrtak. U ponedjeljak na Jadranu pretežno oblačno, a kiša će biti sve češća, na sjeveru uz izraženije pljuskove i obilnija. Jako i vrlo jako jugo na sjevernom će dijelu okrenuti na buru koja će se do utorka ujutro proširiti duž ostatka obale, a s njom će se i razvedravati i biti svježije. U većinom sunčanu srijedu bura će sasvim oslabjeti te ponovno prema večeri okretati na jugo pa će od četvrtka ponovno biti promjenljivije i postupno malo toplije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.