Zimski uvjeti na cestama

VOZAČI OPREZ -. IZVANREDNI UVJETI NA CESTAMA: Gust snijeg “udaljio” jug od sjevera zemlje

P. N.

foto: screenshot HAK

foto: screenshot HAK

Za tri sata Zagreb je u potpunosti obijelio od snijega, koji ne prestaje padati. Slične vremenske prilike vladaju u mnogim mjestima sjeverozapadne Hrvatske. Hrvatski auto-klub javio je da trenutno nema cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolica iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obrnuto



Počeo je sramežljivo prije podneva, s kišom, da bi iza podneva s neba grunula bjelina koju čekamo cijelu zimu. Za nepuna tri sata Zagreb je u potpunosti obijelio od snijega, koji ne prestaje padati. Slične vremenske prilike vladaju u mnogim mjestima sjeverozapadne Hrvatske. U Gorskom Kotaru i Lici gust snijeg počeo je padati još sinoć.


Slične vremenske prilike danas vladaju u mnogim mjestima sjeverozapadne Hrvatske. Hrvatski auto-klub javio je da trenutno nema cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolica iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obrnuto, što zbog snijega, što zbog prometnih nesreća i olujnoga vjetra.


– U Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada mjestimice gust snijeg. Vozačima savjetujemo da poštuju ograničenja brzine na pojedinim dionicama, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme, upozorili su iz HAK-a.




Probleme u prometu, zbog snijega i skliskih prometnica, mogu očekivati vozači i putnici koji putuju prema Sloveniji, gdje u većem dijelu zemlje također pada snijeg, a na nekim dionicama prometovanje je moguće samo uz upotrebu lanaca na točkovima automobila.


Svi vozači u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pozvani su na oprez, jer za narednih 24 sata prognostičari očekuju pojačane padaline i dublji sniježni pokrivač, dok se jugo i kiša, koji će rasteretiti ceste od snijega, očekuju tek od nedjelje.



Hrvatski autoklub upozorava: Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema:


GORSKI KOTAR I SREDIŠNJA HRVATSKA


A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo;


DC1 Čeglje-Karlovac-Vaganac;


DC3 Karlovac-Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica;


DC6 GP Jurovski-Vojnić-Vojišnica;


DC23 Duga Resa-Kapela;


DC36 Karlovac-Šišljavić;


DC32 Prezid-Delnice;


DC42 Stubica-Ljubošina-Selište Drežničko;


DC203 GP Brod na Kupi-Delnice;


DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac;


DC429 Selište Drežničko;


DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja;


DC305 Parg-Čabar;


ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;


ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk


ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo


ŽC5032 Crni Lug-mrzle Vodice-Gornje Jelenje (DC3)


ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine;


ŽC5030 Platak-Kamenjak;


te ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica i Vrbovskog