Što jedemo

VOĆE I POVRĆE Inspekcija utvrdila nepravilnosti u brojnim dućanima diljem Hrvatske, evo o čemu se radi

Bojana Mrvoš Pavić

Nepravilno označavanje proizvoda utvrđeno je, primjerice, kod naranče iz Spara u riječkoj Osječkoj ulici, ili kod limuna u Superkonzumu u J. Polića Kamova u Rijeci



Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede provela je inspekcijsku akciju kontrole voća i povrća u 123 najznačajnija trgovačka lanca tijekom koje je pregledano ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća, od kojih 54 partije nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima.


U 24 partije nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.


Od ukupno 123 trgovaca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor, poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima.




Na temelju utvrđenih činjenica tijekom inspekcijskih nadzora poljoprivredni inspektori za utvrđene prekršitelje iz ciljane akcije do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva, stoji u izvještaju Ministarstva.


Minimalne zahtjeve kvalitete, između ostalog, nije zadovoljio španjolski limun u Sparu u zagrebačkom Jankomiru, španjolska nektarina iz Plodina u Jastrebarskom, hrvatski luk, srbijanska rog paprika i talijansko crveno grožđe u Konzumovoj prodavaonici u Ilici u Zagrebu, hrvatska mandarina, crveni luk i rog paprika iz Kauflanda u Velikoj Gorici, bijelo talijansko grožđe, južnoafrička naranča, argentinski limun i hrvatska rajčica u Plodinama na Pagu.


Nepravilno označavanje proizvoda utvrđeno je, primjerice, kod naranče iz Spara u riječkoj Osječkoj ulici, ili kod limuna u Superkonzumu u J. Polića Kamova u Rijeci.