Prognoza Zorana Vakule

VIKEND S MINUSOM I BLJUZGOM Snijeg opet počinje idući tjedan, moglo bi ga biti i u Rijeci

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Ponovimo da meteorolozi za vikend za Rijeku predviđaju lijepo i sunčano vrijeme, uz temperature do sedam stupnjeva. To znači da će svi koji namjeravaju uživati u karnevalskom vikendu doći na svoje



Zbog topljenja snijega i bljuzge, do kraja tjedna ne može se reći da će na kopnu biti suho. No, znatnije oborine neće biti. Ali hoće minusa, poledice, dugotrajne magle… Na Jadranu će sunčanog vremena biti više nego na kopnu, ali će tijekom vikenda normalno prometovanje onemogućavati često jaka bura, osobito u subotu na sjevernom dijelu i olujna, ne samo na udare. Početkom novoga tjedna sve je veća vjerojatnost za ponovno jačanje juga, kišu, na kopnu i snijeg… Veljača dostojna zime! Za razliku od prošle, a i ovogodišnjega siječnja – piše Zoran Vakula u svojoj vikend prognozi za HRT.


U istočnoj Hrvatskoj noćno djelomično razvedravanje pridonijet će padu temperature pa će najniža jutarnja biti većinom od -3 do 0 °C. U zapadnoj Slavoniji i Podravini, gdje je snijeg na tlu, vjerojatno mjestimice i niža. Jutarnja se magla ponegdje može i dulje zadržati, a nakon nje će biti djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 5 °C. U središnjoj Hrvatskoj hladnije, posebice ondje gdje se u noći prije razvedri pa će uz izraženiji pad temperature tijekom noći, ona biti i niža od -5 °C, pri tlu vjerojatno i oko -10 °C, a veći dnevni porast ponegdje će onemogućavati dugotrajna magla. 


Osim neizvjesnosti zbog oblaka, magle i temperature, u gorju će ona postojati i zbog slabe oborine, osobito snijega u Gorskome kotaru. I na sjevernom je Jadranu, uglavnom na otvorenome moru, moguća magla, ali znatno češći će biti oblaci, iz kojih još ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar slab, a more mirno ili samo malo valovito. Podjednako i u Dalmaciji, gdje se također ne može jamčiti sasvim suho. No, ako gdje i bude kiše – neće biti ni obilna ni dugotrajna. Bit će i sunčanog vremena, u unutrašnjosti i mjestimične magle, te jutarnjih minusa, dok će uz more najniža temperatura zraka biti od 2 do 5 °C. Poslijepodne najviša 9 do 12 °C.




Na jugu Hrvatske još i malo viša, ali i dalje oko prosječne za ovaj dio veljače. Igri sunca i oblaka još se može pridružiti i poneka kišna kap. Vjetar će biti uglavnom slab, a more mirno i malo valovito, na otvorenome još u početku i umjereno valovito.


Vakula za HRT  najavljuje kako će već od subote ponovno valovitije i vjetrovitije, uz često jaku buru, osobito na sjevernom Jadranu i olujnu, ne samo na udare. U nedjelju njezino samo kratkotrajno slabljenje, a u ponedjeljak je velika vjerojatnost ponovnog jačanja vjetra – i to na sjevernom dijelu bure, južnije – juga, s njim i kiše, u unutrašnjosti i snijega, najprije u zapadnim krajevima. Kao što se jačanje juga, te dolazak oblaka i oborina u ponedjeljak još može usporiti, pa i osporiti, u kontinentalnom će području i temperatura zraka tijekom vikenda, i najniža dnevna, i najviša – biti različita od mjesta do mjesta, ovisna o nastajanju i zadržavanju magle i niskih oblaka. No, sigurno je da do ponedjeljka neće biti obilnijih oborina, a znatnijeg zatopljenja u kontinentalnom području i dulje.


Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, snijega će u Gorskom kotaru biti u subotu, a ponovno i od ponedjeljka i u prvom dijelu tjedna. Snijega bi u ponedjeljak i utorak opet moglo biti i u središnjoj Hrvatskoj, a, ako je vjerovati prognozi, u utorak i u – Rijeci.


 Ponovimo da meteorolozi za vikend za Rijeku predviđaju lijepo i sunčano vrijeme, uz temperature do sedam stupnjeva. To znači da će svi koji namjeravaju uživati u karnevalskom vikendu doći na svoje.