Primopredaja Četiri zvonika

VELIKI DAN ZA ŠKVER U kolijevci hrvatske brodogradnje opet se grade brodovi

Marinko Glavan

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Kuma broda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je veliki uspjeh brodograditelja i brodara kazavši kako je malo tko vjerovao u hrvatsku brodogradnju



U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici održana je primopredaja trajekta Četiri zvonika, novoizgrađenog trajekta za Rapsku plovidbu. 


Kuma broda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je veliki uspjeh brodograditelja i brodara kazavši kako je malo tko vjerovao u hrvatsku brodogradnju, ali su uz provedena restrukturiranja brodogradilišta danas jedan od najvećih hrvatskih izvoznika i vrlo važan faktor u uravnoteživanje hrvatske trgovinske bilance.


– Brodogradnja je jedan od zamašnjaka gospodarstva, osigurava egzistenciju za brojne građane.




Brodogradilišta godišnje izvoze od 500 do 700 milijuna dolara, na desetom smo mjestu svjetske i trećem mjestu europske ljestvice brodograditelja, ali vjerujem da se u tom pravcu može učniti više. Važno je održati konkurentnost brodograđevne djelatnosti. Pet godina nakon privatizacije velikih brodogradilišta država mora ulagati napore da održimo brodogradnju i unaprijedimo je.


Koliko znači pravodobno djelovanje vlade u tom smislu vidjeli smo na nedavnom primjeru Uljanika, rekla je Grabar-Kitarović.


Ministar Oleg Butković izrazio je poseban ponos što je brod “Četiri zvonika” izgrađen u hrvatskom brodogradilištu za hrvatskog brodara.



– Sretni smo jer brodogradilište Dalmont u Kraljevici, kolijevci hrvatske brodogradnje opet gradi brodove. Predložio sam vladi odluku o produženju koncesije za borodgradilište u Kraljevici čime su osigurani uvjeti za najavljeno ulaganje Dalmonta u vrijednosti od čak 120 milijuna kuna – rekao je Butković.


Ivan Ivić, šef Dalmonta, trajekt “Četiri zvonika” ocijenio je iznimno važnim za Dalmont budući da je riječ o prvoj brodogradnji nakon preuzimanja škvera u Kraljevici.


– Ostvarili smo cilj, održali smo brodogradnju u najstarijem hrvatskom škveru na čemu zahvaljujem svim radnicima, kooperantima i poslovnim partnerima Dalmonta – rekao je Ivić.