Koncert i call centar

”Uz nas niste sami”: Poznati se odazvali akciji za pomoć starim i nemoćnim osobama – prikupljeno 570.000 kuna

Bojana Mrvoš Pavić

Foto HRT

Foto HRT



Oko 160 poznatih i slavnih – glumaca i pjevača, sportaša i trenera, novinara i političara, uključujući premijera Andreja Plenkovića, večeras se građanima do 22 sata javljalo na telefon  u pozivnom centru Hrvatskog narodnog kazališta, u kojem se održao veliki humanitarni koncert i prikupljanje donacija u akciji „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“. Akciju prikupljanja pomoći starim i nemoćnim osobama zajednički su organizirali HRT i Hrvatski crveni križ (HCK), koji ujedno obilježava svoj 140. rođendan.


U velikoj humanitarnoj akciji Hrvatske radiotelevizije koju je uz humanitarni koncert večeras HRT izravno prenosio iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta na Prvom programu (HRT-HTV1), pozivima gledatelja prikupljeno je 570.000 kuna.


Osim premijera Plenkovića, akciju su došli podržati predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, mnogobrojni ministri te brojne poznate osobe iz političkog, kulturnog, glazbenog i društvenog života,  vodstvo Međunarodnog Crvenog križa te diplomatski zbor. Humanitarni koncert održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i gradonačelnika grada Zagreba, i na njemu su večeras nastupili brojni poznati izvođači, poput Tereze Kesovije, Jacquesa Houdeka, Marka Tolje, Mie Dimšić, Saše Lozara, Igora Delača, Gorana Boškovića, Maje Posavec i Vanne.




Foto HRT


Foto HRT



Koncertom i pozivima u call centar prikupljala su se sredstva za 140 osoba, kao simbol 140 godina Hrvatskog Crvenog križa, koje koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske, i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nedovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Prikupljena sredstva bit će utrošena za kupovinu štednjaka na drva i drva za ogrjev, uređenje poda i zidova jedne od prostorija u kući u kojoj osobe žive, odnosno za poboljšanje uvjeta njihovog stanovanja te za kupnju paketa hrane svakome.


Budući da će akcija trajati do 31. listopada, siromašnima se može pomoći i uplatom na račun HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.  


U Call centru smještenom u HNK na pozive večeras, osim premijera Plenkovića, odgovarali su, između ostalih, Zlatko Dalić, Dražen Ladić, Robert Prosinečki, brojni novinari poput Maje Sever, Frane Ridjana, brojni glumci i pjevači, političari. Akciju je moguće podržati  pozivom na broj 060 9001, čija je cijena 6,25 kuna s PDV-om, traje do kraja mjeseca i njome se  želi skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe. 


Kao društvo smo zakazali u skrbi za naše stare i nemoćne, a upravo oni čine većinu socijalno ugroženog stanovništva – poručeno je večeras s humanitarnog koncerta. Ti ljudi nerijetko žive zaboravljeni od svih, i često u neljudskim uvjetima. Riječ je, pritom, o ljudima koji su nas odgajali i skrbili o nama, a danas, kada nas najviše trebaju, prepušteni su sami sebi.  Republika Hrvatska staro je društvo. Starije osobe prema prihodima spadaju u najsiromašniju dobnu skupinu (26,5 posto) te su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti.