Franjo Dragičević

Učitelji solidarni: “Dobije li profesor Franjo otkaz, spremamo velike prosvjede”

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot RTL

Foto Screenshot RTL

Hoće li čakovečki profesor Franjo dobiti otkaz, znat će se u ponedjeljak



RIJEKA Nakon priče o profesoru iz čakovačke škole koji je fizički napao dvojicu učenika nakon što su ga pogodili kredom, ne stišavaju se reakcije. Pokrenula se lavina pod hashtagom #ijasamfranjo. Mnoge reakcije su anonimne, a neki učitelji odlučili su istupiti imenom i prezimenom. Među njima je Igor Šarić.


Predaje fiziku 28 godina, a prijetnje je doživio od učenika ali i od njihovih roditelja. 


– Nakon popravnog ispita doživio sam od roditelja prijetnju da ću ostati bez posla ali i bez života, prijavio sam to i DORH-u i policiji, ispričao je Šarić za RTL.




Međutim, dovoljno dokaza da mu se prijetilo smrću nije bilo. Kaže – takva iskustva nisu rijetka, a ostavljaju posljedice.


Osjećao sam se užasno


“Osjećao sam se užasno, taj stres i sve jednostavno onda odeš na bolovanje. Moraš se udaljit s radnog mjesta.”


Kakve posljedice će snositi profesor tehničke škole u Čakovcu, Franjo Dragičević, još nije poznato. Podsjetimo, nakon što su dvojica učenika ometala nastavu i gađala profesora kredom, on je reagirao nasilno.


– Tako sam reagirao da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, istao tako i drugog učenika. Ja sam to napravio i da mora, opet bih to napravio, iako me sram činjenice da sam to morao napraviti, ispričao je Franjo Dragičević.


Njegov potez probudio je solidarnost učitelja i profesora diljem zemlje. Uz hashtag #ijasamfranjo na društvenim mrežama masovno dijele svoja iskustva: “Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom”, “Učenik mi je držao ruke na leđima dok su ostali kopali po mom osobnom računalu”.


Nastavnike bolje zaštititi


Sindikat nasilje ne odobrava, ali ističu da se učitelje treba bolje zaštititi.


– U kaznenom zakonu puno preciznije treba odrediti sankcije za svako ometanje posla u školi. Sada se nadamo da će poslije ovog slučaja neki progledati i stvoriti zakonske pretpostavke da učitelji na poslu budu zašticeniji, kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod, za RTL.


Pučka pravobraniteljica na Facebooku opravdavanje nasilja prema djeci osuđuje, a pravobraniteljica za djecu poručuje – nikakvom nasilju nije mjesto u školi.


Hoće li čakovečki profesor Franjo dobiti otkaz, znat će se u ponedjeljak. Učitelji, nastavnici i profesori okupljani u Sindikatu čije je čakovečki profesor član ne planiraju stati na društvenim mrežama. Ukoliko njihov kolega dobije otkaz spremni su čak i na prosvjed podrške Franji u Čakovcu, doznaje RTL.