HRT bez voznog reda

UGOSTILI GA PA SE OGRADILI: HRT se ograđuje od vlastite emisije i stajališta gosta Igora Vukića o logoru Jasenovac

Siniša Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U srijedu je Vidović Krišto bila urednica, dok je gost je bio Igor Vukić, potpisan kao novinar istražitelj, da bi promovirao svoju knjigu „Radni logor Jasenovac“ kojom u najmanju ruku umanjuje zločine ustaškog režima i NDH. Bilo kakvo propitkivanje Vukićevih teza je izostalo.



ZAGREB – Hrvatska radio televizija ogradila se  od vlastite emisije „Dobar dan, Hrvatska“. Potrebu da se ograde od vlastita uratka, baš kao da zapovjedne vertikalne uređivačke odgovornosti tu nema, osjetili su čelnici HRT-a zbog emisije emitirane u srijedu.


-Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske – kaže se u reagiranju odaslanom s HRT-a.


Emisija „Dobar dan, Hrvatska“ preko noći je uskrsla kao svojevrsna zamjena ukinutoj emisiji „Hrvatska uživo“. Ukidanje gledanog formata, da bi ga se mijenjalo drugim, pravdano je tako da se govorilo kako će novi format preuzeti priče i o onim tzv. malim ljudima i svakodnevnim problemima. Umjesto toga, emisija je, poglavito u dane kada je uređuje kontroverzna Karolina Vidović Krišto, sve češće bivala poligon za jednostrani aktivizam i jednostrano seciranje tema iz prošlosti.




U srijedu je Vidović Krišto bila urednica, dok je gost je bio Igor Vukić, potpisan kao novinar istražitelj, da bi promovirao svoju knjigu „Radni logor Jasenovac“ kojom u najmanju ruku umanjuje zločine ustaškog režima i NDH. Bilo kakvo propitkivanje Vukićevih teza je izostalo. Povjesničar Hrvoje Klasić odbio je sjediti uz Vukića ne želeći davati kredibilitete društvu koje negira zločin u Jasenovcu.


Navodno su se nakon emisije užarili prisavski telefoni. Nezadovoljstvo onih koji ne dvoji kako se ljudi koji negiraju holokaust ne ugošćavaju ni na jednoj odgovornoj i relevantnoj javnoj televiziji, bilo je, kako se neslužbeno doznaje, veliko. Da nije, vjerojatno bi se teško dogodilo da se na neradni dana vodstvo HRT-a odluči oglasiti ogradom od vlastitog proizvoda. Znači li to da nas skoro čekaju i neke druge konkretne mjere vezane uz uradak „Dobar dan, Hrvatska“ ostaje vidjeti.


Do tada se tek može konstatirati kako, po svemu sudeći, na svoje dolazi oni koji su onomad problematičnim ocijenili imenovanje Karoline Vidović Krišto za urednicu. Primjerice, Zagreb pride se tada oglasio priopćenjem u kojem su kazali da „ovakav odabir urednice predstavlja ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje fake newsa te govor mržnje u udarnim terminima javne televizije“.