Ulaganja

U iduće dvije godine u uređenje sudskih zgrada ide skoro pola milijarde kuna: Evo što će se i gdje sve graditi

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Najveći su projekti, kako je Jutarnjem otkrio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u Zagrebu, zatim u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku, Vinkovcima, Senju, Imotskom



Prema projektima Ministarstva pravosuđa, u iduće dvije godine u uređenje sudskih zgrada uložit će se gotovo 425 milijuna kuna, od toga 207 milijuna kuna za zagrebačku Palaču pravde, donosi u petak Jutarnji list.


Najveći dio sredstava namaknut će se iz kredita Svjetske banke, nešto će se financirati iz proračuna, a u manjoj mjeri će obnovu sudskih zgrada sufinancirati jedinice lokalne samouprave, navodi dnevnik.


Najveći su projekti, kako je Jutarnjem otkrio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u Zagrebu, zatim u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku, Vinkovcima, Senju, Imotskom.




U Zagrebu se građevinski radovi odvijaju na čak pet lokacija. Dvije su na Zrinjevcu, gdje su smješteni Vrhovni sud i Županijski sud. Najveći zahvat u Zagrebu planiran je za iduću godinu, kada treba početi kompletno uređenje tzv. Palače pravde, odnosno zgrade Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj ulici.


Već je izrađena projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade, a slijedi i kompletno unutarnje uređenje. Investicija je vrijedna oko 28 milijuna eura i financirat će se kroz zajam Svjetske banke.


Primjereni prostor trebalo bi dobiti i Državno odvjetništvo koje je sada u Gajevoj ulici. Preselili bi se u zgradu na Kennedyjevu trgu površine 4.400 m2, a za njeno uređenje planira se 5,75 milijuna kuna.


U Bjelovaru se planira izgradnja potpuno nove zgrade za pravosudna tijela. Površina novog objekta će biti 4.125 m2, a vrijednost investicije je oko 50 milijuna kuna, s tim da će Županija sudjelovati s 25 posto, a Grad s 14 posto sredstava.


Bitni pomaci će biti u Splitu, gdje se sudovi vraćaju u grad. Općinski sud u Splitu će iz bivše vojarne u Dračevcu preseliti u 5.500 m2 zgrade bivše Prima Stande, a dio suda i drugih službi za koje neće biti mjesta iz Dračevca bi se trebali preseliti u obližnju zgradu HEP-a. Vrijednost ove investicije je 50 milijuna kuna koji bi se povukli iz norveškog fonda


Zanimljivo je da od silnih sudova i državnih odvjetništava u projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora sudjeluju samo dva suda, jedno državno odvjetništvo i jedan zatvor, piše Jutarnji list.