Zeljarijada

U Vidovcu degustirali sarmu od 1333 metra: Tri dana sarmu je pripremalo 25 profesionalnih kuhara

Hina

foto: Zeljarijada

foto: Zeljarijada

Upotrijebili su 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, te 300 kilograma junećeg i 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže i 75 kilograma kobasica.



VIDOVEC – Degustacijom „mega sarme“ od 1333 metra u Vidovcu je u subotu otvorena 21. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.


Sarmu je tri dana pripremalo 25 profesionalnih kuhara i 20-ak učenika za kuhare, a upotrijebili su 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, te 300 kilograma junećeg i 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže i 75 kilograma kobasica.


Zeljarijadu je otvorio varaždinski župan Radimir Čačić koji je naglasio da je cilj manifestaciju proširiti preko regionalnih okvira.




„U nacionalnim razmjerima neupitno je da je Varaždinsko zelje dominantan i od svih priznat proizvod. Preko 40 posto kupaca u Hrvatskoj ocjenjuje ga daleko najboljim, a iza je Ogulinsko s 24 posto. Očito da je kvaliteta tu. Imamo i kvantitetu – jedna trećina hrvatske proizvodnje je ovdje, na području Vidovca i šire okolice“, rekao je Čačić koji je najavio veće napore na brandiranju Varaždinskog zelja na europskoj razini.


Naime, Varaždinsko je zelje od prošle godine dobilo oznaku izvornosti na razini Europske unije.


Osim pripreme sarme, Zeljarijada je ove godine obuhvatila i škole i restorane u Varaždinskoj županiji.


„37 škola javilo se za pripremu jela sa zeljem za svoje učenike. Učenici kuhari pripremali su tri vrste jela za sudionike jednog dijela manifestacije. Uključili su se restorani u Varaždinskoj županiji s jelima od zelja na jelovniku“, rekao je predsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza Damir Crleni, ocijenivši to dobrim početkom da se manifestacija proširi.


A Zeljarijada je prvi put izašla iz Općine Vidovec uključivanjem susjednih općina.


„Ove godine prvi put imamo općine partnere – Maruševec, Vinicu i Petrijanec. Uključili smo ih jer postoje proizvođači Varaždinskog zelja i na njihovom području“, istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.


Dodao je da je drugi dio manifestacije, onaj kulturni, već otprije prepoznat izvan granica Hrvatske jer na međunarodnoj smotri folklora, koja se održava posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, sudjeluju kulturno-umjetnička društva iz europskih zemalja.


Na Zeljarijadi u Vidovcu tradicionalno se organiziraju i sajam starih zanata, gospodarski sajam i sajam zaštićenih proizvoda.