Sporna SWOT analiza

U Rijeci nastavljeno suđenje za izvlačenje novca iz ACI-ja: Nitko se ne sjeća studije plaćene 220 tisuća kuna

Fiore Vežnaver

Poduzetnica Jelena di Ceglia i bivši direktor ACI-ja Anto Violić / Foto Sergej DRECHSLER

Poduzetnica Jelena di Ceglia i bivši direktor ACI-ja Anto Violić / Foto Sergej DRECHSLER

Sudi se bivšem direktoru ACI-ja Anti Violiću, optuženom za upletenost u izvlačenje novca u korist dubrovačke poduzetnice Jelene di Ceglie. Ni Edo Pezzi, koji je bio član NO-a, ni Branko Bačić, bivši predsjednik NO-a, ne sjećaju se da je spominjano da dubrovačka tvrtka treba napraviti analizu za ACI



RIJEKA – Da, proučila sam tu SWOT analizu. Treba li to koštati i za to platiti 220 tisuća kuna? Po meni, ne! – izjavila je jučer Doris Peručić, bivša predsjednica uprave ACI-ja, svjedočeći u nastavku suđenja Anti Violiću (55) iz Dubrovnika, bivšem direktoru te opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu, i poduzetnici Jeleni di Ceglie (39) iz Dubrovnika.


Četiri računa


Dvoje Dubrovčana sudi se u riječkom Županijskom sudu pod optužbom da su upleteni u makinacije kojima su izdavani fiktivni računi te da se isplatom s računa ACI-ja Jelena di Ceglie okoristila za oko 222 tisuće kuna. Oboje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Dubrovkinju i za krivotvorenje isprave. Jelena di Ceglie optužena je da je, prema dogovoru s tadašnjim direktorom ACI-ja Violićem, dostavila na naplatu četiri računa u 2008. i 2009. godini, kao osnivačica i direktorica dubrovačke tvrtke Imago, koja je u međuvremenu otišla u stečaj i ugašena. Kao svrha izdavanja računa navedena je usluga pružanja savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana, kao i izrada tzv. SWOT analize marina južnog Jadrana, iako je – tvrdi tužiteljstvo – znala da njen Imago nije obavio te usluge. Violić je optužen da je svojim potpisom odobrio isplatu, mada svjestan da te usluge ACI nije ni naručio, niti je između dvaju poduzeća sklopljen ugovor o narudžbi i obavljanju usluga.


Doris Peručić, koja je na mjesto direktorice ACI-ja stigla 2013. godine, kada je i počela policijska istraga, kazala je jučer u sudnici da se s ovim slučajem naknadno upoznala. Od nje kao nove odgovorne osobe traženo je da se utvrdi postoji li u arhivi tvrtke ta SWOTanaliza, ali ona nije pronađena, već samo računi. Objasnila je da je prvi put vidjela tu analizu, koja je bila temelj za plaćanje računa, kada je bila pozvana na razgovor u tužiteljstvo. Bivša direktorica ACI-ja potvrdila je da su se i u njenom mandatu za neke poslove i projekte angažirali vanjski suradnici, ali da se poštovala procedura, a plaćanja bila temeljena na dokumentaciji.


Samo nekoliko isječaka




Mato Franković, aktualni direktor marine Dubrovnik i član Nadzornog odbora ACI-ja, u svom je svjedočenju objasnio da »osobno nije sudjelovao u tim procesima«, da su se oni dogodili prije njegovog dolaska na čelno mjesto dubrovačke marine, ali da mu je u sjećanju kako je svojedobno dobio poziv od financijske direktorice ACI-ja da kontaktira Jelenu di Ceglie. Od sadašnje optuženice je nakon toga putem elektronske pošte dobio par isječaka SWOT analize. Tada još nije znao da se u slučaj uključila policija, a kada je kasnije tražio u arhivi dubrovačke marine primjerak te SWOT analize, nije je bilo. Upitan može li se »usluga savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana« podvesti pod SWOT analizu, svjedok je odgovorio da »može i ne može«. Franković, inače saborski zastupnik i predsjednik dubrovačkog HDZ-a, napomenuo je ipak da se već nekoliko mjeseci nakon njegovog dolaska za šefa dubrovačke marine na sastancima spominjala nasušna potreba za izgradnjom marine Slano.



Nema savjetovanja i studije bez ugovora. Ni jedan posao nije rađen bez ponuda, ugovora i zapisnika s koordinacija – naglasila je bivša čelnica ACI-ja Doris Peručić.


– Je li moguće da se usluge savjetovanja zatraže usmenim putem i da ne postoji pisani trag? – pitala je sutkinja Ika Šarić.


– Za vrijeme mog mandata to nije bilo moguće – naglasila je Doris Peručić, dodajući da je za tvrtku Imago čula samo u ovom kontekstu. Pročitan je i njen iskaz iz istrage, kada je, među ostalim, izjavila da je Imagova »navodna stručna analiza poprilično loše kvalitete«, ukazavši i na jednu studiju za Južni Jadran koja je kvalitetnije napravljena za višestruko manje novca.



Branka Bačića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora ACI-ja, i u vrijeme kada je Violić bio direktor, sutkinja Šarić pitala je najprije je li se na sastancima spominjala tvrtka Imago koja bi trebala napraviti SWOT analizu, za što će biti plaćena 220 tisuća kuna.


– Nisam provjerio zapisnike, no koliko se sjećam, nije spominjana – konstatirao je Bačić, inače aktualni predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.


Ni Edo Pezzi, poznati sportski novinar koji je nekoliko godina bio član NO-a ACI-ja, nije se mogao sjetiti da je na ikojem sastanku spominjana dubrovačka tvrtka koja treba napraviti analizu, pa ni od samog Violića.


– Možda je i spomenuta pod točkom »razno«, ali ja se toga ne sjećam – kazao je Pezzi.


– Ne sjećam se da je spominjana ta tvrtka, nisam vidio nikakvu dokumentaciju ni analizu te firme – na istom je tragu bilo i svjedočenje Zorana Alempijevića iz Rijeke, bivšeg predstavnika radnika u NO-u ACI-ja. Suđenje se nastavlja danas.