Nezadovoljstvo vrije

U HEP-u zgroženi Vladinom odlukom o cijeni plina: Prouzročit će im, tvrde, 300 milijuna kuna gubitka

Bojana Mrvoš Pavić

arhiva NL

arhiva NL

»Ovdje u HEP-u se od jučer postavlja samo jedno pitanje – koja će uprava, na vlastitu odgovornost, potpisati takav aranžman, koji će za nas značiti svjesne, 'namjerne' gubitke? To je protivno Zakonu o trgovačkim društvima, i uprava koja svjesno ide u gubitke, pa makar i po nalogu Vlade kao vlasnika, krši načela dobroga gospodara te za to može kazneno odgovarati«



U HEP-u, kako neslužbeno doznajemo, nisu nimalo zadovoljni odlukom Vlade kojom će se zadržavanje postojeće cijene plina za kućanstva prevaliti na njihova leđa. Vlada je, podsjetimo, donijela odluku da cijena plina za kategoriju kućanstava ostane ista, dok će teret poskupljenja plina na svjetskom tržištu morati podnijeti HEP, što bi ga do kraja ožujka iduće godine moglo koštati i 300 milijuna kuna gubitka. Naime, Vlada je odredila da će HEP prodavati plin lokalnim distributerima po cijeni od 18 lipa za kilovatsat, dok je trenutačna cijena plina na tržištu, gdje će ga HEP kupovati, oko 20 lipa, bez ikakvih transportnih troškova. Osim ako HEP, odnosno Vlada, s Inom ne ispregovaraju nižu cijenu plina za HEP od tržišne, HEP će biti u velikom problemu.


»Ovdje u HEP-u se od jučer postavlja samo jedno pitanje – koja će uprava, na vlastitu odgovornost, potpisati takav aranžman, koji će za nas značiti svjesne, ‘namjerne’ gubitke? To je protivno Zakonu o trgovačkim društvima, i uprava koja svjesno ide u gubitke, pa makar i po nalogu Vlade kao vlasnika, krši načela dobroga gospodara te za to može kazneno odgovarati«, moglo se jučer neslužbeno čuti u HEP-u koji će, u slučaju gubitaka na razlici u cijeni plina, smanjivati svoju dobit, a time i novac potreban za vlastita ulaganja, nove investicije. Bude li se preko HEP-a, osim toga, vodila socijalna politika neposkupljivanja plina kućanstvima, tvrtka će teško moći u javnu ponudu dionica radi otkupa MOL-ovog udjela u Ini.