Besplatno samo ako je hitno

Turističke ambulante strancima iz EU naplaćuju usluge – i to dvostruko skuplje

Mirjana Vermezović Ivanović

Turističke ambulante izvan su sustava HZZO-a koji ne pokriva troškove liječenja, zbog čega se u ambulantama ne prihvaćaju EU iskaznice, a usluga se naplaćuje dvostruko skuplje nego inače 



PULA Turisti, državljani članica EU-a, nemaju pravo na besplatnu liječničku pomoć u Hrvatskoj, ukoliko se utvrdi da ta pomoć nije hitna. Naime, redakciji se ovih dana obratila državljanka Italije, kojoj su u turističkoj ambulanti u Puli htjeli naplatiti uslugu pregleda, izdavanja recepta i davanja injekcija iako ima EU zdravstvenu iskaznicu uz pomoć koje se uz neznatnu participaciju može liječiti bilo gdje u Europskoj uniji.


 – Prošle nedjelje ubola me je osa na čiji sam otrov alergična. Otišla sam na Hitnu u Zagrebačkoj ulici, odakle su me uputili u turističku ambulantu, gdje su izračunali da bi me cjelokupna usluga (pregled, recepti) stajala skoro stotinu eura, a lijekove bih morala dodatno platiti. Na vratima turističke na nekoliko jezika piše da se EU zdravstvene ne priznaju jer ta ambulanta nije u sustavu HZZO-a. U čekaonici je bilo 20-ak pacijenata, bilo je mnogo slučajeva ugriza insekata, ali i upale uha te povreda. Rekla sam da neću platiti i upitala što s onima koji nemaju novaca. Pojavio se liječnik koji mi je bezobrazno odbrusio da ne trebam putovati ukoliko nemam novaca, požalila se čitateljica. Potom je otišla na Hitnu u Mornaričku bolnicu, gdje su je prvo htjeli poslati natrag u turističku ambulantu, a nakon što je odbila, ipak je obrađena, ali tek nakon diskusije i za to platila 25 kuna participacije.


 – Nije fer prema tim strancima da ih šalju iz bolnice u ambulantu, gdje moraju plaćati. Razumijem da zdravstvo nema novaca, ali nije u redu da se ovako pljačkaju ljudi. Ispada kao da sam otišla kod privatnog plastičnog kirurga da zatežem bore. Zašto da plaćam ako me ubode osa, a imam zdravstvenu iskaznicu? Smatram i da je ta injekcija antihistimanika koja se naplaćuje 150 kuna jako skupa, kaže naša sugovornica, ističući da su u Mornaričkoj bili jako korektni. No, pita se što da je imala upalu uha: liječnik specijalist poslao bi je u turističku ambulantu da joj ispišu recept koji bi morala platiti jer antibiotike ne može kupiti bez recepta, žali se turistkinja. Smatra da bi i u Hrvatskoj trebale vrijediti EU iskaznice, kao u svim drugim članicama.





Od 1. srpnja 2013. Hrvatska je punopravna članica EU-a te je obvezna osigurati zdravstvenu zaštitu u ugovornim zdravstvenim ustanovama/privatnim ordinacijama državljanima EU pod jednakim uvjetima kao i vlastitim državljanima izvan mjesta prebivališta, odgovaraju iz HZZO-a na naš upit tko treba financirati turističke ambulante. »Turističke ordinacije prethodnih godina, kao i ove godine nisu ugovorni subjekti HZZO-a, a preglede pacijenata financirala je jedinica lokalne (regionalne) samouprave. Strani turisti do 1. srpnja mogli su zdravstvenu zaštitu na području RH u ugovornim zdravstvenim ustanovama ostvariti temeljem odgovarajuće isprave koju je izdao osiguravatelj zemlje s kojom je RH imala sklopljen ugovor o pružanju određenog opsega zdravstvene zaštite, objašnjavaju u HZZO-u.


Suprotno odgovoru iz Zavoda, dr. Ante Ivančić ponavlja da je HZZO lani plaćao turističkim ambulantama fakture ispostavljene po EU iskaznicama te da se lokalnoj samoupravi, koja jedva stigne sufinancirati Hitnu, nisu ni obraćali jer znaju u kakvoj je nezavidnoj financijskoj situaciji. 



 Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, objašnjava da se u turističkim ambulantama rješavaju stanja koja nisu hitnoće, za što je predviđena Hitna pomoć gdje je usluga besplatna za one s EU iskaznicom.


– Mi smo primali EU iskaznice u ambulantama do 23. srpnja, kada smo dobili dopis HZZO-a da ih od tog datuma više ne smijemo prihvaćati jer turističke ambulante nisu u sustavu HZZO-a, iz čega slijedi da se usluga naplaćuje po cijenama Hrvatske liječničke komore koje su dvostruko više nego cijene HZZO-a. Do 23. srpnja smo primali besplatno turiste s euroiskaznicom i fakture slali HZZO-u jer smo smatrali da ćemo ih, kao i lani, naplatiti. Međutim, vratili su nam fakture uz obrazloženje da ih ubuduće ne šaljemo. U Ministarstvu zdravlja i Zavodu se pozivaju na čl. 9 Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem bi se ambulante trebale financirati sredstvima turističkih zajednica, no ako TZ-i to ne učine, nisu predviđene nikakve sankcije. Nitko ne financira turističke ambulante, pa ni turističke zajednice, iako smo to tražili dvije godine zaredom, objašnjava Ivančić, dodajući da taj problem traje već 15-ak godina. Dodaje da su ravnatelji domova zdravlja iz turističkih regija čak predlagali da se iz boravišne pristojbe izdvaja jedan posto za potrebe turističkih ambulanti i općenito za zdravstvenu zaštita turista, no od toga nije bilo ništa. Ivančić navodi i da druge turističke ambulante u Hrvatskoj, ukoliko se ne naplate putem TZ-a, usluge izravno naplaćuju od turista. Ponovio je da EU kartica pokriva samo hitnoće, no, kaže, turist dobiva i besplatan recept kao i drugi osiguranici HZZO-a, ali i specijalističke usluge u bolnici ili domovima zdravlja jer se smatra da je hitan slučaj i ima pravo na lijekove ukoliko odlazi specijalistu.


 Odgovor smo potražili i u HZZO-u, gdje ističu da EU iskaznica pokriva neodgodivu zdravstvenu zaštitu za državljane iz zemalja članica Europske unije.


– Možemo reći da hitne slučajeve smatramo neodgodivom zdravstvenom zaštitom, dakle, sve one postupke koji ne mogu čekati dulji vremenski rok i zbog kojih bi osobi bio ugrožen život ako se ne obave što je prije moguće. Turističke ambulante nisu ugovorni partneri HZZO-a, već ih ugovara lokalna samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama, i moguće je da je to razlog zbog kojeg su u turističkoj ambulanti naplatili davanje injekcije. Sve neodgodive usluge gospođi je naša ugovorna Hitna trebala besplatno pružiti. Znači, za sljedeće dvije injekcije morala se obratiti ili ugovornoj stanici Hitne ili ugovornom liječniku opće prakse, stoji u odgovoru HZZO-a. 


 Na pitanje moraju li i domaći turisti koji ljetuju izvan prebivališta plaćati usluge u turističkoj ambulanti, odgovaraju da u slučaju hitnoće svaki osiguranik HZZO-a može otići u bilo koju ugovornu ordinaciju primarne obiteljske medicine da mu se pruži pomoć, ili pozvati Hitnu pomoć, i u tom slučaju zdravstvenu zaštitu dobiva u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Dakle, usluge ne mora dodatno platiti, izuzev troškova participacije ukoliko nema ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a. Nemamo nadležnost nad turističkim ambulantama te je moguće da se u turističkim ambulantama pacijentima usluge naplate, odgovaraju iz Zavoda.