Zvuči nevjerojatno, ali...

‘Tko jednom izabere, ne treba ga opet pitati’: Crkva se žali na diskriminaciju vjeronauka u školama

P. N.

'Kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora



Katolička crkva u Hrvatskoj požalila se javno na diskriminaciju pravnog statusa katoličkog vjeronauka u školama u Hrvatskoj. Ova gotovo pa nevjerojatna vijest dolazi iz Dalmacije, gdje se Splitsko – makarska nadbiskupija u pismu ravnatelja tamošnjih škola požalila na važeće izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.


Peti stavak članka 10 spomenutog Zakona propisuje, naime, da su “predmeti koji se izvode izborno obvezni tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele”. U zakonu dalje stoji da “učenik bira izborni predmet ili izborne predmete pri upisu u prvi razred ili najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za iduću školsku godinu. Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja”.


No novo zakonsko rješenje, koje ostavlja relativno laganu mogućnost da se netko tijekom školovanja odrekne vjeronauka, nije se baš svidjela Crkvi. Ivica Puljak iz stranke Pametno objavio je pismo koje je u ime Katehetskog ureda Splitsko – makarske nadbiskupije potpisao predstojnik mr. don Josip Periš.




– U Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelju dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi katolički vjeronauk. Naime, Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture potpisan 19 prosinca 1996. godine te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i HBK 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkoga vjeronauka i mogućeg ispisa. U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkoga vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obaveznog predmeta za one koji ga izaberu pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih izbornih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je o tome pisanim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorima, budući se na taj način neizravno sugerira učenicima odnosno roditeljima ispis s katoličkog vjeronauka, piše don Periš i nastavlja tvrdnjom da se nastava vjerskog odgoja, kad je jednom izabrana ne bi smjela napuštati.


– Dakle, kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora, zaključuje u ime Splitsko – makarske nadbiskupije predstojnik Periš, uz “dobronamjernu molbu ravnateljima da se ubuduće u anketama o izboru novih predmeta ne stavlja katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole”.