Afera

Tko je proturio dokumente o Brkiću? Izvor iz HDZ-a: ‘Plenkovića mnogi nagovaraju da se obračuna s njim’

Dražen Ciglenečki

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

U SDP-u tvrde da ni oni nisu znali za to iako je njihov Ranko Ostojić u to vrijeme bio ministar. "Koliko god to zvučalo čudno, mi to nismo imali" – rekao nam je jedan SDP-ovac



ZAGREB Sve bitno u vezi sa sumnjom policije da je Milijan Brkić 2011. službene tajne odavao osobama pod istragom, Državno odvjetništvo zapravo je reklo već prije sedam godina, samom činjenicom da protiv nekadašnjeg zamjenika ravnatelja policije nisu pokrenuli nikakav kazneni postupak.


No, premijer Andrej Plenković nastavio je jučer apelirati na DORH da se očituju o policijskoj dokumentaciji koja tereti Brkića, a koju je objavio tjednik Nacional. Državno odvjetništvo i priprema priopćenje i to zato, kako su nam jučer rekli, što su dobili upite petnaestak medija, uključujući i našeg lista. Još se ne zna kad će se DORH oglasiti, ali logično je očekivati jedino njihovo objašnjenje da su na osnovu papira koje im je dostavila policija zaključili da Brkić ipak nije počinio ništa nezakonito, što i on sam tvrdi i pritom se poziva upravo na Državno odvjetništvo.


Ozbiljno pitanje 


Ovakva bi reakcija DORH-a, doduše, otvorila ozbiljno pitanje kako je moguće da je visokorangirani policijski službenik Božo Barbarić neutemeljeno sumnjičio Brkića da je pojedinim osobama povezanim sa slučajem elitne prostitucije otkrivao da se protiv njih provode posebni izvidi. Ali, svako drukčije očitovanje Državnog odvjetništva značilo bi da 2011. nisu protiv Brkića poduzeli što su trebali već da su možda iz nekog razloga htjeli zataškati da je on radio stvari apsolutno nespojive s dužnošću policajca. U međuvremenu, dok u DORH-u smišljaju kako će što bolje obrazložiti svoje postupanje, Plenković kao da nestrpljivo iščekuje njihovo priopćenje.




– Siguran sam da će glavni državni odvjetnik i nadležne razine, kad to ocijene potrebnim, prenijeti javnosti svoju verziju događaja i stajalište o ovoj temi. Ja na to ne mogu utjecati, ne namjeravam dizati telefone i zvati niti o ovoj niti bilo kojoj drugoj temi. DORH je samostalno i neovisno tijelo – izjavio je predsjednik Vlade. Kako bi, ponavljamo, veliko iznenađenje bilo da Državno odvjetništvo odustane od svog stava iz 2011. da se Brkić nije ničim ogriješio o pravila policije, malo je vjerojatno da će Plenković imati osnove za bilo kakve stranačke sankcije protiv svog zamjenika. Osim toga, jednom Božidaru Kalmeti se sudi za tešku zlouporabu položaja, pa ga je Plenković unatoč tome promovirao u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a. Dakle, obračun s Brkićem nije izvjestan. Ako ga predsjednik HDZ-a uopće priželjkuje.


SDP to nije imao 


– Vjerujem Plenkoviću da on nije znao da će Nacional objaviti te dokumente. Njih je netko drugi tamo plasirao, s jasnom namjerom da se Brkića politički diskvalificira. Nije mi nezamislivo da je to napravio netko iz Vlade odnosno HDZ-a, ali mimo Plenkovićevog znanja. Dugo u HDZ-u neki nagovaraju Plenkovića da se obračuna s Brkićem – rekao nam je jučer jedan HDZ-ov dužnosnik.


Inače, čim se u ponedjeljak navečer u javnosti proširila naslovnica Nacionala s Brkićevom novom aferom, njegova je reakcija bila da bi SDP-ova vlast sigurno to iskoristila da je u tome bilo nečega. Tako je Brkić implicirao da HDZ sigurno ne bi propustio ovakav zicer. No, Vlada Zorana Milanovića se naprosto nije mogla poslužiti eksplozivnu dokumentaciju koja je sada završila u Nacionalu. Razlog je jednostavan, iako objektivno nevjerojatan. Ti dokumenti koji tereta Brkića nisu u vrijeme Milanovićeve vlade izašli iz policije, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije imao pojma da oni postoje. Potvrdilo nam je to jučer više istaknutih SDP-ovih dužnosnika.


– Koliko god to zvučalo čudno, mi to nismo imali – rekao nam je jedan SDP-ovac. Njegov kolega bio je ironičan na račun svoje stranke.


– HDZ ima sve institucije, vojsku, policiju, HAZU, HRT, braniteljske udruge… Samo povremeno, kad SDP pobijedi na izborima, nemaju Vladu i Sabor – polušaljivo je zaključio naš sugovornik.