Zajednički

Svih 11 hrvatskih eurozastupnika zajedno protiv slovenske blokade: ‘EK im se mora oduprijeti’

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Nakon što se službena slovenska politika usprotivila ulasku Hrvatske u Schengen, pa su tako i slovenski zastupnici u Europskom parlamentu prije tri dana poslali otvoreno pismo sadašnjim i novim čelnicima EU protiv ulaska Hrvatske u Schengen, sada su reagirali i hrvatski europarlamentarci i svi zajedno, bez obzira na stranačke boje, podržali inicijativu IDS-ovog eurozastupnika Vlatera Flege da svi zajedno pišu Europskoj komisiji i zatraže “da se ona odupre pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnika, te da mora ostati politički nepristrana, i na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor”.


Uz to, podsjećaju da Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. godine aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke 22. listopada 2019.


Na kraju, odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu Europske komisije, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost, poručuje zajednički 11 hrvatskih eurozastupnika: Biljana Borzan, Valter Flego, Mislav Kolakušić, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Dubravka Šuica Dubravka, RužaTomašić i Željana Zovko.




– Važno je da smo reagirali i da smo po prvi put svi ujedinjeni u obrani hrvatskih interesa. Slovenija je naš susjed, a Slovenci su naši prijatelji. Razlog više zašto mi je inicijativa dijela slovenskih zastupnika neprihvatljiva. Kočiti proces integracije Hrvatske bez i jednog argumenta je neozbiljno.


Pokušavati vršiti politički pritisak na politički neovisno tijelo EU-a je opasno. Zadovoljili smo sve tehničke uvjete i očekujem da sutra dobijemo zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.


Vjerujem da bi još jedna još odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost, izjavio je Valter Flego.