Koncern do grla

Svaki dan nove muke zbog Agrokora: Neke tvrtke otišle u stečaj, a neke “ubija” faktoring. Radnici ostali kreditno nesposobni

Jagoda Marić

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

Da su se mogle očekivati i takve posljedice jasno je i iz odgovora što smo ih dobili iz nekoliko banaka na naše pitanje tretiraju li drukčije klijente koji su vjerovnici Agrokora i značajno su izloženi zbog duga te tvrtke te kakve dodatne uvjete oni ili njihovi zaposlenici moraju ispuniti za dobivanje kredita.



ZAGREB – Od donošenja lex Agrokor, iz Vlade se hvale da su spriječili prelijevanje krize iz tog koncerna na hrvatsko gospodarstvo, posebice na dobavljače te kompanije, pa iako se negativne posljedice na desetke kompanija i njihovih zaposlenika nisu sručile u jednom danu, svaki dan osjećaju nove. Posebice one kompanije koje su Agrokoru odobravale kredite, za njih uzimale mjenice Agrokora, prodavale ih faktoring društvima, pa su onda morale još podići kredite da bi otplatile regresnu mjenicu faktoring društvima jer od naplate Agrokoru nije bilo ništa.


Neke tvrtke poput »Sokol Marića«, AWT-a ili Granolia već su zatražile predstečajnu nagodbu jer se ne mogu naplatiti od Agrokora, a druge se suočavaju s problemom osiguranja novih likvidnih sredstva jer je za banke novo odobravanje kredita takvim tvrtkama rizičan posao. Kriza u Agrokoru sve se konkretnije prelijeva i na radnike koji su zaposleni u tvrtkama dobavljačima, koje čak i nisu morale posegnuti za predstečajnim postupkom. Ti radnici, a razgovarali smo s njih nekoliko iz dviju kompanija, ali ne žele istupati pod imenom i prezimenom u javnosti, otkrivaju da teže dolaze do kredita ili su im ga banke odbile dati zbog stanja u kojem se našlo njihovo poduzeće. Tako se događa da banke traže od poduzeća dodatna jamstva za kredite, kakva dosad nisu tražile kad su primjerice bila u pitanju obrtna sredstva ili investicije, ali i da njihove zaposlenike odbijaju ili traže jamce za odobravanje stambenih kredita, što se dosad nije događalo.


Otežana naplata


Takvo postupanje banaka zapravo nije iznenađujuće i bilo je očekivano s obzirom na to da dobavljači Agrokora ne mogu naplatiti svoj stari dug u cijelosti, da nitko od njih nije uspio naplatiti ni lipe duga po kreditima te da je velika vjerojatnost da će dio svojih potraživanja u Agrokoru morati otpisati. Sada se dobavljači Agrokora i njihovi zaposlenici sve češće suočavaju s činjenicom da je kriza u Agrokoru na duže vrijeme učinila nestabilnim i njihove financije.




Da su se mogle očekivati i takve posljedice jasno je i iz odgovora što smo ih dobili iz nekoliko banaka na naše pitanje tretiraju li drukčije klijente koji su vjerovnici Agrokora i značajno su izloženi zbog duga te tvrtke te kakve dodatne uvjete oni ili njihovi zaposlenici moraju ispuniti za dobivanje kredita. Iz Erste banke su objasnili da se izloženost pojedinih tvrtki prema koncernu Agrokor i povezanim društvima promatra kao jedan od parametara prilikom donošenja odluke o odobrenju kredita, kako tim tvrtkama, tako i njihovim zaposlenicima.


– Činjenica je da se zbog okolnosti u kojoj se koncern nalazi, a time i potencijalne rizike koji iz toga mogu proizaći, primjenjuje oprezniji pristup procjeni rizika takvog plasmana, u skladu s internim pravilima i kreditnim politikama banke. U konačnici, za dio tvrtki i njihovih zaposlenika to može značiti nemogućnost novog zaduživanja u ovom trenutku – poručuju iz Erste banke.


Napominju i da je bitno istaknuti da se svaki slučaj promatra individualno te da konačni ishod ovisi o nizu faktora koji se razmatraju prilikom odobravanja kreditnog plasmana.


Raiffeisenbank Austria (RBA) u svojoj procjeni rizika svakom klijentu pristupa pojedinačno te pojedinačno procjenjuje rizike sukladno pozitivnim propisima RH, poručuju iz te banke. RBA dodaje da se pri procjeni rizika »rukovodi primarno financijskim pokazateljima te kvalitetom raspoloživih novčanih tokova, što uključuje i procjenu naplativosti potraživanja koje tvrtke iskazuju u svojim knjigama«.


Iako ne odgovaraju tako direktno kao Erste banka, iz te je napomene, potpuno jasno da će na odluku o odobravanju kredita nekoj kompaniji ili njezinom radniku, utjecati i to koliko su izloženi prema Agrokoru, odnosno kolika je vjerojatnost da se taj dio njihovih potraživanja naplati.


Pod povećalom


Iz Splitske banke kratko kažu da nemaju nikakav drukčiji tretman spomenutih klijenata. Takav odgovor ne znači da nenaplativa potraživanja njihovih klijenata ne utječu na odluku o kreditu, pa tako i kad je riječ o potraživanjima prema Agrokoru.


U bankama koje nisu odgovorile na naš upit ipak su nam neslužbeno naši sugovornici rekli da je logično da klijenti koji su jako izloženi prema Agrokoru budu pod povećalom, ali ne zato što je riječ o Agrokoru, jer bi se tako tretirali kreditni zahtjevi tvrtki koje imaju visoke iznose potraživanja prema bilo kojem poslovnom partneru koji je zapao u poteškoće. Mora se voditi računa, napominju naši sugovornici, o tome hoće li kompanija u takvom stanju moći plaćati sve svoje obveze po kreditima, ali i zaposlenicima.