Nadležna služba podbacila

Sumnjiv rođendanski ručak: Obitelj skoro umrla od trovanja, a sanitarci reagirali tek treći dan

Bojana Mrvoš Pavić

Rođendanski ručak za obitelj Favro iz Blata na Korčili umalo je završio tragično / Foto Arhiv NL

Rođendanski ručak za obitelj Favro iz Blata na Korčili umalo je završio tragično / Foto Arhiv NL

Obitelji Favro iz Blata na Korčuli konzumirala je meso i bijelo vino kupljeno u lokalnoj trgovini. Nakon jela im je pozlilo, s teškim neurološkim smetnjama završili su kod liječnika koji je  pozvao sanitarnu inspekciju, no ona je po uzorak došla tek treći dan



ZAGREB  Što od nadležnih može očekivati potrošač kad se otruje hranom ili pićem – reagiraju li institucije zaista onako kako se od njih očekuje – brzo i efikasno? Slučaj 48-godišnjeg Nikole Favre iz Blata na Korčuli,  cijele njegove obitelji, pokazuje kako to baš i nije tako.


Sanitarnoj inspekciji trebala su puna tri dana da iz Korčule dođe u 30 kilometara udaljeno Blato i uzme uzorak vina od kojeg se, moguće, obitelj Favro otrovala. Hranu koju je obitelj istog dana konzumirala potpuno su  zanemarili.


Teški simptomi


Sve je počelo u ponedjeljak, prije točno tjedan dana, kad je obitelj Favro za ručkom slavila djedov 78. rođendan. Dan ranije se za tu prigodu, u istoj, lokalnoj trgovini u Blatu, kupilo meso i bijelo uvozno vino.




Sutradan, na ručku, svih šest članova obitelji – Nikola Favro, njegova supruga, dvoje odrasle djece, suprugin otac i brat, ručali su istu hranu, da bi nakon jela četiri člana obitelji nazdravila s malo vina, a Nikola i kći, budući da su bili na antibioticima, s vodom.


Ni minutu nakon toga neurološke je smetnje prvo osjetio djed. Počeo je, priča nam Nikola, jako drhtati i gubiti se, pričati nepovezane besmislice, nije odgovarao na pitanja niti je ikog razumio. Srce mu se jako uzlupalo, cijeli je drhtao.


– Polegli smo ga na kauč, izmjerili visok tlak, i bilo mu je sve gore. Uplašili smo se da nije u pitanju moždani udar pa smo ga supruga i ja stavili u auto i odvezli u ambulantu. Tada nas je nazvao šogor, i požalio se da mu je isto jako loše, a u međuvremenu je kod kuće iste simptome osjećao i sin, pa sam obojicu isto doveo u ambulantu.


Na kraju je na hodniku ambulante kolabirala i supruga. Simptomi su kod svih trajali nekoliko sati, i tek su navečer iza osam sati pušteni iz ambulante kući. Dok sam ih onakve gledao u ambulanti, vjerujte mi, bio sam uvjeren da mi obitelj umire pred očima. Evo tek danas, u nedjelju, tjedan dana nakon svega, moji se članovi obitelji osjećaju dobro, ispričao je našem listu Favro.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista