Otvoreno pismo

Štrajkaški odbor Uljanika premijeru i predsjednici: ”Ne želimo milostinju, nego svoje plaće”

Hina

Foto M. Mijošek / Glas Istre

Foto M. Mijošek / Glas Istre

Članovi Štrajkaškog odbora Uljanika poslali su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojemu traže da se radnicima Uljanika omogući rad od kojeg će moći dostojanstveno živjeti te pitaju zašto se stalno traži tjedan-dva za rješenje programa restrukturiranja, a od odabira strateškog partnera prošlo je oko osam mjeseci

Članovi Štrajkaškog odbora Uljanika poslali su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojemu traže da se radnicima Uljanika omogući rad od kojeg će moći dostojanstveno živjeti te pitaju zašto se stalno traži tjedan-dva za rješenje programa restrukturiranja, a od odabira strateškog partnera prošlo je oko osam mjeseci. »Mi tražimo da nam se omogući rad od kojeg možemo dostojanstveno živjeti. Ne želimo milostinju, nego svoje plaće, ne želimo da nam djeca odlaze trbuhom za kruhom u inozemstvo, želimo raditi i živjeti u Hrvatskoj«, stoji u otvorenom pismu. Ako smatraju da su »radnici Uljanika građani Republike Hrvatske, da imaju ista prava kao i drugi građani«, premijer i predsjednica naložit će da se odredi rok do kojega Vlada treba prihvatiti program restrukturiranja te njegovu hitnu primjenu kako bi se ubrzo počeli podmirivati svi dugovi radnicima, kooperantima, dobavljačima materijala i brodovlasnicima. »Zar su naši zahtjevi toliko veliki i neostvarivi? Jedino na taj način omogućit će se normalan rad radnika, povratak dijela radnika nužnih za odrađivanje poslova, dostojanstvenu proslavu predstojećih blagdana. Zakone usvaja Sabor, a Vlada ih uobičajeno izrađuje i prilaže. Stoga vi donosite zakone, pa neka zakoni budu u interesu svih građana Hrvatske, a ne pojedinaca«, stoji u otvorenom pismu.U njemu se ističe da se radnici Uljanikovih društava osjećaju građanima drugog reda premda su, kako se navodi, »redovito uplaćivali porez i prirez i time punili proračune općina, gradova, županije i države«.

»Druga brodogradilišta prošla su kroz program restrukturiranja, osim Kraljevice, i gotovo su redovito primala plaću neovisno o učinku i poslovanju. Zašto to nije moguće za Uljanikova društva? Sukladno Ustavu, građani Hrvatske imaju pravo na rad i plaću. U slučaju Uljanika radnici imaju pravo na rad, ali ne i na plaću. Zašto nas se mjesecima drži u neizvjesnosti? Zašto se uvjerava javnost da se želi zadržati brodogradnja, brodogradilišta u Puli i Rijeci, ali pomaci u rješenjima su neznatni? Zašto se stalno traži tjedan-dva za rješenje programa restrukturiranja, a prošlo je od odabira strateškog partnera oko osam mjeseci«, pitaju u pismu premijera i predsjednicu članovi Štrajkaškog odbora ističući kako među radnicima ima onih koji ne podupiru nijednu političku opciju, ali i onih koji podupiru HDZ, IDS, SDP i druge političke opcije.


»Ne želimo da se prepucavanje stranaka događa preko leđa radnika. Zar vi želite da za predstojeće blagdane građani Istre i Rijeke kopaju po kontejnerima tražeći plastične boce, koji otpadak hrane ili obuće? Zar vi hoćete da se svakodnevno događaju deložacije i da građani Hrvatske postaju građani zemalja zapadne Europe? Zar se lokalna i državna politika zalažu za uništenje gotovo posljednjeg realnog sektora u Republici Hrvatskoj, a da se umjesto njih grade hotelska naselja? Zar oni koji ostanu trebaju raditi kao robovi u hotelima koji godišnje rade tri mjeseca, a da istovremeno nemaju pravo okupati se u Jadranskome moru jer se kupanje mora platiti koncesionaru?« pitanja su koja je Štrajkaški odbor u pismu postavio premijeru i predsjednici.Očitovanje premijera i predsjednice očekuju što prije. Štrajkaški odbor zahvaljuje svim građanima koji svojim donacijama pomažu radnicima, ali ističe da oni žele radom ostvariti plaću.»Za sadašnje stanje u Uljanikovim društvima netko je odgovoran i ti moraju odgovarati, ali zbog grijeha pojedinaca ne smije ispaštati 4500 Uljanikovih radnika, više od 2000 radnika kooperacije, dobavljači materijala i svi ostali koji su izravno ili neizravno vezani za Uljanik i njegove radnike«, zaključeno je u pismu koje je potpisao predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.