Dionice išle u nebo

Što se krije iza rekordnog skoka cijene Kraša na burzi: Poduzetnik iz Srbije pomrsio račune Braći Pivac

Branko Podgornik

Dok su Pivac i Kraš počeli voditi pregovore o načinu kako će zajednički djelovati, u igru se umiješao srpski poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je počeo kupovati dionice Kraša, i to po dvostruko višoj cijeni. To je nakon 5. rujna udvostručilo tržišnu vrijednost Kraša i, prema svemu sudeći, pomrsilo račune Braći Pivac



ZAGREB – Već dva tjedna dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi skače u nebo, nakon što je mesna industrija Braća Pivac objavila namjeru da preuzme najvećeg proizvođača slastica u Hrvatskoj i regiji. Međutim, dok su Pivac i Kraš počeli voditi pregovore o načinu kako će ubuduće zajednički djelovati, u igru se umiješao poznati srpski poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je iznenada počeo kupovati dionice Kraša, i to po dvostruko višoj cijeni. To je nakon 5. rujna udvostručilo tržišnu vrijednost Kraša i, prema svemu sudeći, pomrsilo račune Braći Pivac.


U groznici kupovanja dionica Kraša, gdje jedni žele zaraditi, a drugi steći utjecaj nad kompanijom, investitori su u posljednja dva tjedna putem Zagrebačke burze potrošili više od 200 milijuna kuna. Sam Šaranović, prema procjenama, uložio je više od stotinu milijuna kuna, postavši odjednom treći po veličini dioničar Kraša.


Dva glavna igrača


Zbog toga je dionica skočila s početnih 384 na 900 kuna, da bi se u petak spustila na 850 kuna.





Dok se prave namjere šutljivog Nebojše Šaranovića još ne znaju, jasno je da Braća Pivac žele proširiti svoje poslovno carstvo. Njihova iznimno uspješna obiteljska tvrtka iz Vrgorca već je preuzela karlovačku mesnu industriju PPK i čakovečku Vajdu, a sada ne krije želju za širenje na konditorsku industriju poput Kraša. Braća Pivac imali su prošle godine, prema službenoj objavi, ukupne prihode od 2,6 milijarde kuna, kao i 78,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što ih čini jednim od najvećih igrača u hrvatskoj i regionalnoj prehrambenoj industriji.



Glavni su igrači Braća Pivac koji su već ranije ušli u vlasništvo Kraša i danas imaju 30,73 posto dionica. Drugi najveći dioničar je Kraš ESOP, koji okuplja radnike i ostale male dionačare firme, s 18,45 posto dionica, prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Dvoje glavnih igrača imaju ukupno 49,28 posto dionica, ali istodobno više od 50 posto glasova u firmi (jer pet posto dionica, u vlasništvu Kraša d.d., nemaju pravo glasa, pa se ne ubrajaju).


Koji su motivi ponukali srpskog poduzetnika na pomamu za dionicama Kraša, nije posve jasno, jer ustrajno izbjegava kontakte s medijima. Šaranović je zapravo proizvođač papira, a istodobno i vlasnik Jaffe iz Crvenke, tvornice glasovitih keksa. Šireći svoje poslovno carstvo na konditorsku industriju, Šaranović je prije dvije godine kupio tvrtku Banini s tvornicama u Kikindi, koje danas posluju u sklopu Jaffe. Očito je da želi otići korak dalje i da mu je Kraš zapeo za oko.


Podaci kasne


Međutim, Braća Pivac i Krašov ESOP javno su rekli da ne misle prodavati svoje dionice. Budući da sada kontroliraju više od 50 posto glasova u firmi, promatračima je nejasno zašto Šaranović tako agresivno kupuje dionice Kraša i troši za to velik novac, jer ne može preuzeti kontrolu nad Krašom. U posljednja dva tjedna Šaranović je upornim kupovanjem povećao svoj paket dionica na 8,75 posto, prema posljednjim podacima SKDD-a. Budući da službeni podaci kasne nekoliko dana, upućeni smatraju da je srpski poduzetnik već stekao više od 10 posto dionica, koje se nalaze pod skrbničkim računom Raiffeisen banke.


Kad bi Šaranović uspio preuzeti Kraš, a to se sada ne čini izglednim, bilo bi to dosad najveće ulaganje nekog poduzetnika iz Srbije u našu zemlju, s obzirom na to da Kraš ima prihode veće od milijardu kuna i da je najveći konditor u regiji. No, to Šaranovićeno ulaganje još uvijek bi bilo razmjerno malo u usporedbi s dosadašnjim velikim investicijama hrvatskih poduzetnika u Srbiju. Podsjetimo, Agrokor i Atlantic grupa već su u Srbiji preuzeli brojne tvrtke u prehrambenoj industriji.