Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 6
Sutra: 20° 20° 6
21. listopada 2019.
Ispis članka: Stanovi najviše poskupjeli na Jadranu i u Zagrebu - Novi List

NoviList.hr

Stanovi najviše poskupjeli na Jadranu i u Zagrebu

Nagli skok

19. siječanj 2019 07:33

Napisao: Branko Podgornik

Glavni razlog za poskupljenje nekretnina jest oporavak gospodarstva, ali tome su pridonijele i Vladine mjere subvencioniranja mladih obitelji prilikom kupnje prvog stana, što je djelomice povećalo potražnju

Snimio Denis LOVROVIĆ

ZAGREB Cijene stanova lani su naglo skočile, zabilježivši najveći rast nakon krize iz 2008. godine. U trećem tromjesečju prošle godine stanovi su poskupjeli za prosječnih 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prema najnovijem izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Najviše su poskupjeli stanovi na području Zagreba i Jadrana, gdje vlada i najveća potražnja. U glavnom gradu cijena stanova je skočila 11,8 posto, a na Jadranu 6,4 posto. U ostatku Hrvatske stanovi se slabo prodaju, pa je njihova cijena ostala uglavnom ista – porasla je zanemarivih 0,3 posto.

Glavni razlog za poskupljenje nekretnina jest oporavak gospodarstva, ali tome su pridonijele i Vladine mjere subvencioniranja mladih obitelji prilikom kupnje prvog stana, što je djelomice povećalo potražnju.

Da bi olakšala rješavanje stambenog pitanja, Vlada je od početka ove godine otišla korak dalje i snizila porez na promet nekretninama, sa 4 na 3 posto.

Međutim, od svih tih mjera najviše koristi imaju građevinari i prodavatelji stanova, dok kupci stanova nisu na dobitku. Naime, »rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere«, ocijenila je Hrvatska gospodarska komora.

– Trenutačna situacija na tržištu je dobra, s rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima, priznao je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Komori.

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, gdje su prodavatelji u prosincu prošle godine za četvorni metar tražili 3.773 eura, ili 16 posto više nego godinu dana prije, prema podacima Njuškala. Za kvadarat u Splitu prodavatelji traže prosječnih 2.972 eura, u Zadru 2.116, Zagrebu 1.961, Rijeci 1.520, u Krapini 1.068, Osijeku 963, Slavonskom Brodu 802, a u Krapini 1.068 eura, prema podacima Njuškala.

Međutim, prodavatelji stanova često pretjeruju s cijenama. Analitičari Burze nekretnina upozoravaju da se stanovi u Hrvatskoj u prosjeku prodaju po cijeni 13 posto nižoj od tražene. Također, uočavaju da raste potražnja uglavnom za novim stanovima, dok za rabljenima pada.