Kolone na graničnim prijelazima prema Sloveniji

Skijaški egzodus: Hrvati otputovali na “bijeli tjedan” na skijališta Zapadne Europe

Alenka Juričić Bukarica

Unatoč krizi, ove će godine zbog povoljnog rasporeda školskih ferija na snijeg otići oko 15 posto više Hrvata nego lani



    Primorsko-goranski granični prijelazi tradicionalno su izlaz iz Hrvatske za one koji kreću put Dolomita, dakle talijanskih ski-destinacija, kao i francuskih koje su posljednjih godina sve popularnije. Brojne je skijaše ove godine na put ispratilo nikad ljepše i toplije vrijeme pa se ni kraće čekanje na granici nije činilo tako problematičnim. Kao ni posljedice nevremena koje je prekjučer pogodilo sjeverni dio Italije. 


    Zanimljivo, dok je Pasjak čitavo prijepodne bio »okupiran« skijašima, na snijeg je malotko krenuo preko Rupe na kojoj praktički nije bilo kolona. Među vozilima u koloni je bilo najviše onih s riječkim registarskim oznakama, ali i onih sa splitskim, zadarskim, šibenskim ili požeškim tablicama. Naravno, nisu izostali ni ljubitelji snijega iz Zagreba. – Kao i svake skijaške sezone, ovo je termin kada se očekuje najveći broj skijaša, pa je tako promet pojačan od ranih jutarnjih sati. Znatno veći izlaz vozila imamo na Pasjaku nego na Rupi. Kako bismo čim više smanjili čekanja, surađujemo sa slovenskim kolegama, uz što je angažiran i dovoljan broj naših policijskih službenika, kazao je Mirko Knežević, pomoćnik načelnika Granične policije u Rupi. Prema podacima granične policije, do 13 sati je preko Pasjaka Hrvatsku napustilo više od 2.000 vozila, odnosno blizu 7.000 osoba, a preko Rupe oko 850 vozila, odnosno oko 2.600 osoba. 

    Ako se uzme u obzir da četveročlana obitelj na skijanje ne treba ni pomišljati bez minimalno 1.000 eura te ako je barem 80 posto putnika išlo na snijeg, jednostavnom matematikom se može doći do računice po kojoj je do samo 13 sati preko Rupe i Pasjaka iz Hrvatske izašlo oko 2,3 milijuna eura. 


Ipak, mnogi su na snijeg ponijeli pune bunkere opreme, ali i hrane. Može se reći da je kriza zaslužna za veliki povratak sarme na skijališta jer se nastoji barem nekako smanjiti troškove puta. Bez plaćanja carine preko granice se može nositi kilogram mesnih proizvoda, litra žestokog alkoholnog pića po osobi… Da Slovenci striktno kontroliraju svakog skijaša, većinu bi vratila natrag, šalili su se neki skijaši. 




    Ove godine na snijeg će oko 15 posto više Hrvata, pokazuju podaci Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). U UHPA-i, naime, ističu da je potražnja za skijaškim aranžmanima ove godine, unatoč krizi, bila pojačana, čemu je u prilog išao novi raspored školskih ferija. Dok su lani i preklani školarci umali tek dva tjedna slobodno tijekom zimskog raspusta, u županijama u kojima je škola počela ranije školarci su slobodni tri tjedna, dakle i ovaj tjedan nakon blagdana Sveta tri kralja, kada su cijene na skijalištima i do 50 posto niže od novogodišnjeg termina. Procjenjuje se da na snijeg svake godine ode od oko 120 do 150.000 Hrvata.


Više u tiskanom izdanju Novog lista u nedjelju, 8. siječnja 2012.