Promjena adrese

Sjedište ACI-ja definitivno seli iz Opatije, u Rijeci se traži prostor od barem tisuću kvadrata

Marinko Glavan

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Zgrada u Opatiji, u kojoj je sada smješteno sjedište ACI-ja, sa svojih 400 metara kvadratnih, ne odgovara potrebama tvrtke. Tražimo prostor koji ne zahtijeva ulaganja, koji ima riješeno grijanje, hlađenje i sve ostale infrastrukturne potrebe, kaže član uprave ACI-ja Juraj Bukša

RIJEKA Sjedište ACI-ja definitivno iz Opatije seli u Rijeku, bude li valjanih prijava na natječaj koji je uprava najvećeg lanca nautičkih marina na Jadranu, u državnom vlasništvu, raspisala u potrazi za adekvatnim uredskim prostorima.Prvi uvjet natječaja, otvorenog do 20. kolovoza ove godine, jest da poslovni prostor mora biti u prvoj zoni gradskog prijevoza, na području grada Rijeke, čime je definitivno potvrđeno da sjedište ACI-ja iz Opatije seli u Rijeku. Potvrdio je to i član uprave ACI-ja Juraj Bukša.

– Natječaj je raspisan, ponude se prikupljaju do 20. kolovoza, a nakon isteka tog roka trebat će oko dva tjedna za evaluaciju pristiglih ponuda, te objavu eventualne odluke o odabiru najboljeg ponuđača, rekao je Bukša, dodavši da je na natječaj već pristiglo nekoliko ponuda, no sve će biti otvorene i procijenjene po isteku roka za prijave.


Odmah useljiv


Prema natječajnoj dokumentaciji ACI traži prostor minimalne površine od tisuću metara kvadratnih, s najmanje 25 odvojenih ureda i po tri sanitarna čvora za žene i muškarce. Osim toga, prostor mora biti odmah useljiv, bez potrebe za naknadnim radovima, s osiguranim kolnim pristupom i najmanje deset parkirnih mjesta u samom objektu ili u njegovoj neposrednoj blizini.


– Zgrada u Opatiji, u kojoj je sada smješteno sjedište ACI-ja, sa svojih 400 metara kvadratnih, ne odgovara potrebama tvrtke. Tražimo prostor koji je ne zahtijeva ulaganja, koji ima riješeno grijanje, hlađenje i sve ostale infrastrukturne potrebe. Ukoliko na natječaj pristignu ponude koje će biti zadovoljavajuće, za samo preseljenje bit će potrebno svega petnaestak dana, rekao je Bukša.



Zadnjih dana aktualne su spekulacije o mogućem novom sjedištu ACI-ja, pa se tako spominju razne varijante, od poslovnih prostora u vlasništvu Joze Kalema u centru grada, preko zgrade Hrvatskog telekoma i nekadašnje zgrade Transadrie, do prostora u vlasništvu Mirka Pavičića. – Nemamo nikakvih favorita. Sve ponude bit će procijenjene prema jasnim i objektivnim kriterijima iz natječaja, nakon čega ćemo odlučiti o odabiru najpovoljnije ponude, s tim da zadržavamo pravo da odbijemo sve ponude, ako ne budu zadovoljavajuće, rekao je Bukša.


Pravo podnošenja ponuda imaju sve fizičke i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj, a ACI poslovni prostor želi unajmiti na razdoblje od pet godina, uz mogućnost produljenja za još pet godina. Glavni kriteriji za odabir najpovoljnije ponude su visina mjesečne zakupnine po metru kvadratnom, iznos mjesečnih troškova za režije, kao i uređenost prostora.


Preseljenje sjedišta ACI-ja iz Opatije u Rijeku, iako se o tome tada još nagađalo, prije dva mjeseca praktički je potvrdio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kazavši da objekt u kojem boravi ACI u svojoj suštini nije izgrađen za poslovnu namjenu pa uredski prostori koje trenutačno koriste, unatoč brojnim ulaganjima, rekonstrukcijama i pokušajima prilagodbe, ne mogu više zadovoljiti potrebe za kvalitetno odvijanje posla.


– Kako bi optimizirali poslovanje, razmatraju i mogućnost pronalaska prikladnog prostora na području Rijeke i uže okolice, za rad Uprave, zajedničkih službi i za smještaj arhive, kazao je tada Butković za Novi list.


Prodaja ili najam


Zgrada u kojoj je sada smješteno sjedište ACI-ja u vlasništvu je države, odnosno u portfelju Ministarstva državne imovine koje bi ju, kako se nagađa u upućenim krugovima, moglo prodati ili dati u dugoročni najam, za turističku namjenu, s obzirom na atraktivnost lokacije uz samo more u Opatiji. ACI je najam te zgrade, koju je predsjednik uprave Kristijan Pavić ocijenio premalom i neadekvatnom za nastavak poslovanja ACI-ja, plaćao 33 tisuće kuna mjesečno.