Uprava odbija pregovore

Sindikati u Hrvatskom telekomu najavljuju prosvjede zbog smanjenja plaća i otpuštanja

Gabrijela Galić

Juko Cikojević / Foto  Darko JELINEK

Juko Cikojević / Foto Darko JELINEK

Zbog novih otpuštanja, a Uprava najavljuje da će bez posla ostati 60 radnika, sindikati će pokrenuti i nove tužbe. Što se tiče plaća, HT za zaposlene u T-centrima najavljuje novi sustav plaća, odnosno fiksni i varijabilni dio dohotka i to, kako upozoravaju sindikati, bez postojanja objektivnih normi rada



ZAGREB Sindikati u Hrvatskom telekomu (HT) najavljuju prosvjede zbog smanjenja plaća i otpuštanja radnika kao i činjenice da Uprava HT-a ne prihvaća pregovore sa sindikatima.Zbog novih otpuštanja, a Uprava najavljuje da će bez posla ostati 60 radnika, sindikati će pokrenuti i nove tužbe.


Što se tiče plaća, HT za zaposlene u T-centrima najavljuje novi sustav plaća, odnosno fiksni i varijabilni dio dohotka i to, kako upozoravaju sindikati, bez postojanja objektivnih normi rada.Za najmanje 30 posto radnika HT-a tako će plaće biti umanjenje za 15 posto.


Sustav fiksnih i varijabilnih plaća testirat će se na prodavačima u T-centrima, a sindikati strahuju da će potom biti proširen i na ostatak kompanije.»Preko 50 posto radnika HT-a prima plaću nižu od nacionalnog prosjeka«, ističe Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST).




Kada se tim radnicima pridodaju studenti i agencijski radnici onda ispada da 70 posto radnika u HT-u radi za dohodak niži od nacionalnog prosjeka. U prodajnim centrima plaće se kreću od šest do maksimalno osam tisuća kuna bruto, ovisno je li riječ o prodavaču ili voditelju.Uprava novi model plaća uvodi bez osiguravanja dodatnih sredstava.


Tako će, kako nam veli Cikojević, fiksni dio plaće biti smanjen na 5,1 tisuću kuna bruto.Uprava opovrgava navode sindikata tvrdeći kako će radnicima koji ostvaruju ciljeve plaća biti i veća.


»Ciljevi nisu jasno postavljeni, nego će ih od mjeseca do mjeseca postavljati i teško će ih biti ispuniti«, veli Cikojević pitajući se tko će primjerice htjeti kupovati MaxTV kada su ostali bez prava za dio sportskog programa.Sindikati su četiri mjeseca pokušavali s Upravom pregovarati o novom sustavu plaća. Traže da se fiskni dio plaće ne smanjuje, već da ostane na sadašnjoj razini. No, uprava odbija razgovor o tome.»Radnik u T-centru za cijeli radni vijek ne može zaraditi mjesečnu plaću predsjednika uprave«, navodi Cikojević dodajući kako 70 posto radnika ne želi novi sustav plaćanja, ali će iz straha da će ostati bez posla potpisati nove ugovore.


Stoga, HST zajedno s Republičkim sindikatom radnika  Hrvatske, koji također djeluje u kompaniji, najavljuje prosvjede pred T-centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, a u kontaktu su i s kolegama iz njemačkog Verdija.


Naime, oni su se 10 godina borili protiv sustava fiksnog i varijabilnog dijela plaće u Deutsche Telekomu i izborili su se se za ukidanje takve prakse.    HT je, pak, objavio revidirane konsolidirane rezultate za prošlu godinu prema kojima su im prihodi iznosili 7,756 milijardi kuna, što je za 11 posto više nego 2016.


Godišnji rezultati uključuju i poslovanje Crnogorskog Telekoma, koji je kupljen početkom 2017. godine te utjecaj H1 Telekoma d.d. nakon što je H1 Telekom  pripojen OT – Optimi Telekomu d.d.Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.


Ako se isključi utjecaj H1 Telekoma, prihodi su porasli 1,5 posto. Neto dobit HT-a lani je bila 863 milijuna kuna i manja je za 7,5 posto u odnosu na godinu ranije.


Kako se navodi u izvješću objavljenom na burzi, ostvarenje neto dobiti pod utjecajem je veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih  ulaganja i povećanog vrijednosnog usklađenja imovine i potraživanja.