Gužva na Markovom trgu

Sindikati poručili Vladi: Ili ćete prihvatiti naše zahtjeve ili vas neće biti

Gabrijela Galić

Sindikati i njihovi članovi traže da ih Vlada pozove za pregovarački stol i povuče sporne izmjene Zakona o radu (ZOR). Traže i povlačenje zakona o povremenim i privremenim poslovima i protive se produženju radnog vijeka sa 65 na 67 godina



ZAGREB  »OTKAZ« – poruka isprintana na bijelom papiru našla sa u crnoj gumenoj čizmici Borovo što su je sindikati poklonili Vladi »koja je okrenula leđa radnicima«. Najgora vlada za radnike u zadnjih 20 godina, kako su je čelnici pet sindikalnih centrala ocijenili prosvjedujući u petak protiv vladninih poteza na području radnog zakonodavstva, nije zaslužila ni slatkiše u čizmici, a ni šibu za Svetog Nikolu. Okupilo se na Markovu trgu oko 1,4 tisuće članova pet sindikalnih centala kojima su se pridužili i Ženska fronta te Hrvatski laburisti, a sindikalni čelnici riječima nisu štedili Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava tražeći opetovano njegovu smjenu ali i cijelu Vladu koju smatraju bahatom, nesposobnom i socijalno neosjetljivom.


Sindikati i njihovi članovi traže da ih Vlada pozove za pregovarački stol i povuče sporne izmjene Zakona o radu (ZOR). Traže i povlačenje zakona o povremenim i privremenim poslovima i protive se produženju radnog vijeka sa 65 na 67 godina. Domaće sindikalne centrale dobile su i podršku Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) i Europske konfederacije sindikata (ETUC) koje su Vladi uputile odvojena pisama. »Pregovori oko izrade i izmjena nekoliko zakona na radnom i socijalnom području, uključujući Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o mirovinskom osiguranju, kao i Zakon o reprezentativnosti, uvelike su ignorirali doprinose i argumente sindikata, što ukazuje na namjeru zaobilaženja i stavljanja po strani hrvatskih sindikalnih središnjica i socijalnog dijaloga u Vašoj zemlji«, među osalim stoji u pismu ITUC-a Zoranu Milanoviću, predsjeniku Vlade u kojem ITUC i posebno zabrinjavajućima ocjenjuje sadržaj izmjena zakonodavstva.


– Imate još kratko sudačko vrijeme, ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti – poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, navodeći kako je za resornom ministra rada, ali predsjednika Vlade Zorana Milanovića »utakmica završena«. Njegov kolega Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, osvrćući se na poruke iz Vlade da se ne boje sindikalnih prosvjeda i prijetnji odgovara kako se vlada sindiakta ne treba bojati, već naroda jer narod »koji ih je doveo na vlast, može ih s nje i maknuti«.




– Izigrali su sve – nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade. Sve, osim sebe i svojih – poručio je Sever navodeći kako je »ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti«. Stoga, resornog ministra Mrsića poziva da ili prihvati sindikalne zahtjeve ili odstupi, jer ZOR kako ga predlaže »neće proći«. Kako je kazao Sever: »Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini«.


– Vlada takozvanih socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati – veli Novosel poručujući okupljenima što im se u izmjenama zakonodavstva sprema: »Kad vas ‘izraubaju’ odbacit će vas i zaposliti preko agencije nekog drugog na sat-dva dnevno. Svi ćemo postati socijalni slučajevi«.


– Ako ostanu još dvije godine na vlasti iza njih će ostati spaljena zemlja – poručuje Branimir Mihalinec, zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata dodajući kako se vlada ima obraza nazivati socijaldemokratskom. Analizirao je i što to znači navodeći, među ostalim, kako »Milanović prezire sve neistomišljenike, Mrsić sve radnike, Jovanović učitelje, Ostojić liječnike«, dok »Linić samo otima, otima, otima«. Mihalinec ističe kako Vlada prezire sindikate i to je svim ministrima zajedničko. Za njih su, kako veli, sindikati kočničari bez koji ćemo biti zemlja blagostanja pa sve će poduzeti kako bi sindikate uništili.


Da u Hrvatskoj nikada nisu bila lošija vremena »sa zločestijim i nesposobnijim gazdom«, smatra Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) koji naglašavajući da se »nesposobni i bahati igraju Vlade« na račun radnika.


– Rezultat njihova rada je da je svaki dan sve gori. Ovaj današnji jad i čemer je mila majka u odnosu na ono što nas čeka – veli Matijašević dok Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata (URS) navodi – »uvode nam vaučere jer računaju da nisu oni ti koji će raditi preko vaučera«.