Akcija

Šibenski antifašisti prekinuli promociju knjige o Jasenovcu: ‘Taman su rekli da su logorašima služili finu juhu’

P. N.

Screenshot Facebook Sibenik.in

Screenshot Facebook Sibenik.in

Nakon toga nastala je dvominutna prepirka i naglašavanje, koje je lako moglo prerasti u ozbiljniji incident da antifašisti nisu napustili knjižnicu. Predavanje je tako nastavljeno dalje



Šibenski antifašisti prekinuli su sinoć nakratko promociju revizionističke knjige “Radni logor Jasenovac” autora Igora Vukića, organizirane u prostorijama Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u tom gradu. 


Šibenski antifašisti odlučili su se, piše portal Sibenik.in, na ovu akciju zgroženi činjenicom da Igor Vukić u svojoj knjizi relativizira ustaške logore u Jasenovcu i to masovno stratište opisuje kao mjesto ugodno za život, u koji su logoraši skoro pa odlazili na godišnji odmor.


Već u prvoj rečenici na promociji moglo se čuti, naime, kako se u Jasenovcu radilo samo do podne, a katkad do podne i pol. Logoraši su za okrepu dobivali raznorazne povrtne juhice, a katkad je bilo i onih od goveđih kostiju. Tu i tamo uprava logora bi servirala logorašima i nešto konjetine.




U tom trenutku ustao se jedan od šibenskih antifašista.


– Dopustite mi da pročitam imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu – rekao je iz drugog reda gledališta, ali to je to bilo sve što je uspio reći. 


Nakon toga nastala je dvominutna prepirka i naglašavanje, koje je lako moglo prerasti u ozbiljniji incident da antifašisti nisu napustili knjižnicu. Predavanje je tako nastavljeno dalje.


Događaj pogledajte u videosnimci portala Sibenik.in.