Sindikati pisali premijeru

Sazvana nova glavna skupština dioničara Uljanika

Hina

Predložena je i odluka da se nagradi rad članova Nadzornog odbora, i to predsjednika u mjesečnom iznosu u visini prosječne neto plaće u Hrvatskoj u prethodnom mjesecu, a članove u visini 75 posto



Uprava Uljanika sazvala je za 16. listopada glavnu skupštinu dioničara, nakon što 31. kolovoza skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na skupštini će se odlučivati o pokriću gubitaka i izmjeni ranije odluke o povećanju temeljnog kapitala.


Uprava Uljanika d.d. poziva dioničare na skupštinu, na kojoj će razmotriti izvješće Nadzornog odbora o vođenju poslova kompanije u 2017. i stav o predloženim odlukama u postupku povećanja temeljnog kapitala, te izvješće Uprave o stanju i poslovanju kompanije u 2017.


Između ostaloga, dioničari bi trebali donijeti odluku o pokriću i prijenosu gubitaka. Lani je Uljanik d.d. završio poslovanje s gubitkom od 1,25 milijardi kuna.




Predlaže se da se taj gubitak pokrije s 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, s 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi, dok bi ostatak od gotovo 996 milijuna kuna ostao nepokriven i prenesen u iduću godinu.


Konsolidirani gubitak Uljanik grupe u 2017. iznosio je 1,82 milijardi kuna.


Uz odluku o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za poslovnu 2017., dioničarima se predlaže da se za nove članove NO izaberu Slobodan Kapor, Nenad Kapuralin, Ivica Mikelić, Ivan Radešić i Saša Španić.


Krajem kolovoza članica NO Renata Kašnjar Putar dala je ostavku na članstvo u NO, koja će stupiti na snagu s odlukom skupštine dioničara.


Početkom rujna, pak, na svojoj je sjednici Nadzorni odbor zaprimio kandidature za članove novog Nadzornog odbora koje su podnesene na inicijativu sindikata i radnika.


Nakon detaljnog proučavanja pristiglih kandidatura sa životopisima dvanaest potencijalnih kandidata, temeljem navoda o njihovim stručnim znanjima i vještinama, glavnoj skupštini se predlaže odluka o izboru pet članova NO.


Nagrade članovima NO-a


Predložena je i odluka da se nagradi rad članova Nadzornog odbora, i to predsjednika u mjesečnom iznosu u visini prosječne neto plaće u Hrvatskoj u prethodnom mjesecu, a članove u visini 75 posto.


Također, predlaže se i izmjena odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, donesena u veljači ove godine.


Naime, 16. veljače skupština je donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna, ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Pravno tehnička provedba te odluke ovisna je o usvajanju i početku provedbe programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.


Kako provedba programa restrukturiranja još nije započela, produžava se valjanost te odluke najkasnije do 16. veljače 2019.


Sindikati pisali premijeru Plenkoviću


Tri sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku poslali su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem traže da se država imenovanjem svojih predstavnika u novi Nadzorni odbor Uljanika aktivnije uključi u kontrolu procesa u brodogradilištu te pokaže da joj je stalo do očuvanja brodogradnje, priopćeno je u srijedu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikata metalaca i Jadranskog sindikata. 


»Sasvim sigurno ste upoznati s odlukom NO Uljanika o sazivanju Skupštine društva za 16. listopada. Hoće li Vlada predložiti svoje predstavnike u Nadzorni odbor Uljanika bit će svima pokazatelj smjera sljedećih koraka,« kaže se u pismu u kojem se poziva premijer da »vrlo jasno» poruči da će Vlada dati svoje predstavnike u NO Društva i na taj način neposredno kontrolirati provođenje svih aktivnosti koje slijede u realizaciji Programa restrukturiranja.


Takva poruka i takav čin »pružili bi nedvosmislenu poruku dobavljačima, brodovlasnicima i svim drugim neposredno vezanim čimbenicima dok bi radnicima dala nadu u pronalaženju rješenja,« , kaže se u otvorenom pismu koje su sindikatu premijeru Plenkoviću uputili jučer (4. rujna).


Uprava Uljanika sazvala je za 16. listopada glavnu skupštinu dioničara, nakon što 31. kolovoza skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na skupštini će se odlučivati o pokriću gubitaka i izmjeni ranije odluke o povećanju temeljnog kapitala.