Parlament

Sabor je u rujnu radio samo šest dana, ali neki su zastupnici svejedno markirali čak – tri

Hina



Šestero od 151 zastupnika neopravdano je u rujnu izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora, a najviše su, po tri dana, izostali Mostov Slaven Dobrović i nezavisni Željko Glasnović, pa će im mjesečni paušali biti umanjeni za po 450 kuna.


Od šest dana, koliko je Sabor skupno zasjedao, dva je izostao nezavisni Željko Lacković, a po jedan Ana-Marija Petin (HSS), Božo Petrov (Most) i nezavisni Marko Vučetić, pa će im paušali, koji iznose 1500 kuna, biti umanjeni za 300, odnosno za po 150 kuna.


Novčano kažnjavanje zastupnika zbog neopravdanih izostanaka ušlo je u drugu godinu, s time se krenulo od lanjskog srpnja na poticaj Mosta.




Najviše zastupnika, 27, izostalo je u lanjskom prosincu i srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo zastupnica Bruna Esih (NZH).


Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan.


Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.