Ima opcija

SVE JE SPREMNO Malena Mila ujutro kreće za Ameriku, stigao plan bolnice u Philadelphiji

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: screenshot, obiteljski album Mile Rončević

Foto: screenshot, obiteljski album Mile Rončević

Malena Mila sutra leti u Ameriku. Dobila je plan liječenja od američke bolnice. Iz filadelfijske bolnice su ih nazvali i ponudili joj sljedeći plan: Mila će primiti kemoterapije i transplantaciju. Ako ne bude odgovarala na njih, u tom slučaju bolnica konzultira sve centre u svijetu. Uplaćena sredstva se preusmjeravaju u odgovarajući centar. Dakle, ako zakaže linija liječenja u filadelfijskoj bolnici, preusmjerava se na sljedeći centar u kojemu će joj omogućiti ono što joj bude potrebno.



NOVO 23.00 Malena Mila sutra leti u Ameriku. Dobila je plan liječenja od američke bolnice, javlja Index.


Roditelji su od američke bolnice dobili početnu procjenu na temelju sve medicinske dokumentacije koju su poslali. Ispostavljen im je račun od 3 milijuna dolara, koji s popustom iznosi 2,3 milijuna dolara. Za taj novac nude im se dvije kemoterapije uz transplantaciju. 


Smatrali su da će procjena uključivati i naprednije metode liječenja, uključujući kemoterapiju, transplantaciju i eksperimentalnu terapiju. Na upit majke što će biti ako plan samo s kemoterapijom i transplantacijom zakaže, u početku nisu dobili službeno konkretan odgovor. Američkoj bolnici poslan je upit da li postoje mogućnosti za liječenje imunoterapijom i eksperimentalnim metodama liječenja. Dobila je odgovor da će ju nazvati nakon što se konzultiraju sa svojim onkološkim timom. 




Iz filadelfijske bolnice su ih maloprije nazvali i ponudili joj sljedeći plan:


Mila će primiti kemoterapije i transplantaciju. Ako ne bude odgovarala na njih, u tom slučaju bolnica konzultira sve centre u svijetu. Uplaćena sredstva se preusmjeravaju u odgovarajući centar. Dakle, ako zakaže linija liječenja u filadelfijskoj bolnici, preusmjerava se na sljedeći centar u kojemu će joj omogućiti ono što joj bude potrebno. 


Financijska direktorica filadelfijske bolnice odmah je upitala Milinu majku dolazi li te hoće li joj poslati medicinsku pratnju na aerodrom, piše Index.


NOVO 22.00  Iako je bilo najavljeno da će se sve znati do ponedjeljka u 21 sat, za sada nije poznato što kaže bolnica u Philadelphiji te nije potvrđeno da Mila i njezini roditelji kreću u utorak ujutro na put, javlja HRT.


Milin otac Marin Rončević u kratkom telefonskom razgovoru za HRT rekao je da su se oni spremili i da je plan da u utorak u 12 sati otputuju za Sjedinjene Američke Države. Još uvijek se čeka poruka iz bolnice u Philadelphiji, a vezano uz liječenje malene Mile.


»Obitelj ima i opciju odlaska u Švicarsku ili ostati u Dječjoj bolnici Kantrida«, izvijestio je večeras HRT, dodavši da su pronađena tri darivatelja matičnih stanica iz SAD-a, Italije i Njemačke.


Prema navodima Nove TV, liječnici u Philadelphiji primit će malu Milu i napravit će se pretrage, no za sada se ne zna hoće li ostati tamo na daljnjem liječenju i hoće li je liječnici uvrstiti u eksperimentalno liječenje.


»To je jedina bolnica koja primjenjuje takvo liječenje. Nešto slično radi se i u švicarskoj klinici, a upravo je ta klinika B varijanta za Milu i njezine roditelje. Liječnici u Philadelphiji, napravit će Mili sve moguće pretrage, izvadit će joj krv i koštanu srž, kako bi se uspio pronaći lijek, jer tamo nemaju standardne lijekove. Mila je imala svu moguću njegu i u KBC Rijeka«, objavila je Nova TV.


……


Roditelji dvogodišnje djevojčice Mile, Marin Rončević i Sanja Matijević Rončević, spremni su sutra poletjeti za SAD u nadi da će na klinici u Philadelphiji liječnici novom terapijom spasiti život njihove kćeri.


Mediji javljaju da obitelj u svakom slučaju sutra u 5.40 kreće iz Rijeke prema Zagrebu, odakle će zrakoplovom nastaviti prema Americi. Djevojčicu će iz Rijeke u Zagreb prebaciti sanitetskim prijevozom.


N1 je objavio kako neslužbeno doznaje da Rončevići u Ameriku u utorak putuju bez obzira na odgovor iz Philadelphije, no roditelji malene Mile za Jutarnji tu informaciju nisu potvrdili. Ipak, da je tome tako, potvrdio je Milin djed Vladimir Rončević, kojega je u Dnevniku Nove TV citirao njihov novinar u javljanju uživo iz Rijeke.


Plan je da rano ujutro krenu za Zagreb, iz kojega bi trebali poletjeti prema Frankfurtu oko 9 sati, a otamo nastaviti letom za SAD.


Pedijatar Srđan Banac, koji se brine o Mili, za RTL je rekao da se Mila dobro osjeća.


Milini roditelji još uvijek čekaju e-mail iz bolnice u kojem bi trebao biti dostavljen točan plan liječenja djevojčice te sve terapije koje bi trebala primiti. E-mail iz bolnice očekuje se večeras u 21 sat.


U klinici su im ranije rekli da ne mogu donijeti plan liječenja male Mile dok ne prime novac, ali i dok djevojčica u njihovoj klinici ne prođe dodatne pretrage.


– Dogodio se šum u komunikaciji. Čovjek koji je eminentan stručnjak reagirao je suzdržanim mailom i mi smo se šokirali, jer nije htio nikome ništa garantirati. Oni u svom programu liječenja ne žele i ne smiju izlaziti s detaljnim planom liječenja dok im se ne uplati taj iznos, rekao je Milin otac, te otkrio da su im iz klinike u SAD-u prigovorili javno iznošenje iznosa liječenja.


Razgovarao je, kaže, i s profesorom Draganom Primorcem, koji mu je objasnio da je takav način komunikacije uobičajen.


– Primorac nam je rekao da je to nužan način komunikacije i da će oni za liječenje našeg djeteta učiniti apsolutno sve što je moguće. Međutim, ne žele davati nepotvrđene informacije – rekao je Rončević.


Zbog straha da ih u SAD-u ne odbiju, bili su prisiljeni tražiti varijantu B, a to je klinika u Švicarskoj koja također provodi eksperimentalnu terapiju.


– To nam daje nekakvu sigurnost, jer smo odgovorni i prema djetetu i prema ljudima koji su nam dali novac – ustvrdio je Rončević.


Roditelji malene Mile izrazili su duboku zahvalnost svima koji su uplatili novac za njeno liječenje i poručili da je jedinstvo koje su pokazali hrvatski građani veće od njihove osobne tragedije koja ih upravo pogađa.