Roglić vs. Dalić

SUKOB ILI NESPORAZUM Poslodavci iznenađeni dizanjem minimalca, Vlada iznenađena reakcijom poslodavaca

Hina

Marko Rgolić i Martina Dalić, Foto: Novi list

Marko Rgolić i Martina Dalić, Foto: Novi list

Mi u HUP-u nismo bili dovoljno informirani oko povećanja (minimalne) plaće i ja sam danas jasno potpredsjednici Dalić rekao kako nam je drago da se minimalna plaća povećava, ali da mi to sami nismo u stanju napraviti te da očekujemo pomoć Vlade, kaže Branko Roglić



Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Branko Roglić u ponedjeljak je rekao da su poslodavci iznenađeni Vladinom najavom dizanja minimalne plaće, dok potpredsjednica Vlade Martina Dalić odgovara kako je iznenađena Roglićevom reakcijom, s obzirom na prethodne razgovore Vlade i poslodavaca.


»Mi u HUP-u nismo bili dovoljno informirani oko povećanja (minimalne) plaće i ja sam danas jasno potpredsjednici Dalić rekao kako nam je drago da se minimalna plaća povećava, ali da mi to sami nismo u stanju napraviti te da očekujemo pomoć Vlade, što je ona i obećala«, rekao je Roglić u izjavi za novinare nakon panel rasprave u sklopu tradicionalnog predbožićnog susreta članova HUP-a.


Roglić je prethodno na panelu izjavio kako su poslodavci iznenađeni najavama o podizanju minimalne plaće i da ih zanima kako to Vlada misli izvesti.




Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić odgovorila je kako je iznenađena Roglićevom reakcijom, s obzirom na nedavne razgovore Vlade i poslodavaca o tome koji bi trebali biti kratkoročni potezi Vlade.


Povećanje minimalne plaće bit će, kako je rekla, jedna od tema Vladine sjednice u četvrtak te objasnila da će se se, uz povećanje minimalne plaće, utvrditi drukčiji obračun zdravstvenog doprinosa pa će trošak rada biti manji. U istom paketu, kako je najavila, naći će se i povećanje kvota za uvoz radne snage te smanjivanje troškovnog opterećenja angažiranja sezonske radne snage.


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je na dodjeli godišnjih nagrada gospodarstvenicima u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika najavio kako će biti promijenjen Zakon o minimalnoj plaći, kazavši da pritom neće dopustiti da se taj institut zlorabi na način da se u minimalnu plaću uračunava prekovremeni rad.


Plenković je najavio i povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini. Uz postojećih 9.000 dozvola bilo bi dodatne 22.000, pa bi na godinu kvota ukupno bila 31.000. Time bi se, po njegovim riječima, posebno pomoglo građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i brodogradnji. Istaknuo je i dodatne mjere za one koji zapošljavaju puno radnika u sezoni, pa tako, kako je rekao, neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. To bi, po njegovim riječima, poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavaju više ljudi, a radnicima povećati prihode.


Odgovarajući na kritike HUP-a prema kojima izostaju druge reforme osim porezne, potpredsjednica Dalić je odgovorila kako je u tijeku velika promjena temeljnih tržišnih odnosa i to u okviru »nametnute« reforme odnosno uspostave izvanredne uprave nad Agrokorom. Taj je proces, po njezinom mišljenju, pokazao i na visok Vladin reformski kapacitet.


Ujedno će, kako je rekla, ukloniti ostatke dogovorne ekonomije i rezultirati efikasnijim i pravednijim tržišnim odnosima, koji će otvoriti brojne nove tržišne prilike i imati dalekosežne posljedice na uspješnost hrvatske ekonomije.


Zamoljena za komentar zahtjeva HUP-a za smanjenjem rashodne strane proračuna kao nužnoj pretpostavci povećanju plaća i zaustavljanju odljeva mladih u inozemstvo, odgovorila je da se u igri velikih brojeva, kao što su fiskalni, smanjivanje rashodovne ili prihodovne strane mjeri udjelom u BDP-u te kako nije realno i predstavlja naivnu želju govoriti o apsolutnom padu rashoda. No, ono što je realno je smanjivanje udjela proračunskih rashoda odnosno udjela države u BDP-u, dodala je.