Stop nasilju nad Sveučilištem

SRAMIM SE I ZATO PROSVJEDUJEM Sprema se prosvjed zbog ‘Bandićevog počasnog doktorata’

P. N.

snimili Darko Jelinek, Denis Lovrović

snimili Darko Jelinek, Denis Lovrović

"Ja kao doktorand na Sveučilištu izražavam najdublju sramotu što sam na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima za narav mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska."



“STOP nasilju na sveučilištem” – naziv je prosvjeda koji će se za šest dana, 26. ožujka, održati na Trgu Republike Hrvatske, ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu, a povod za prosvjed namjera je Sveučilišta da dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Prosvjed je oglašen na društvenoj mreži Facebook, a informaciju o tome objavio je doktorand na zagrebačkom Sveučilištu Stjepan Perko.


– Poziv svim doktorandima, studentima i profesorima sveučilišta u Zagrebu da se suprotstave braku Milana Bandića i sramotnog rektora Borasa, stoji, između ostalog, u pozivu na prosvjed.


Organizatori prosvjeda u pozivu također napominju i ovo: “Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim “nečasnim” doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! Rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju je najsramotniji Rektor u povijesti našeg Sveučilišta. Između svih, osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade.”




U pitanju su, dakako, velikani kao što su Lavoslav Ružička (1940.), Vladimir Prelog (1952.), Niels Bohr (1958.), Robert Robinson (1960.), Werner Heisenberg (1969.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Jean Dausset (1986.), Linus Pauling (1988.) i Albert Fert (2008.), a nekoć prestižnu titulu dobio je i Nikola Tesla.


– Ja kao doktorand na Sveučilištu izražavam najdublju sramotu što sam na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima za narav mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska. Pozivam sve doktorande, studente, profesore i javnost na okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu! Pokažimo da nas ima, pozvao je na prosvjede Perak. Hashtag kojim je obilježio poziv na prosvjed glasi – #sramimse