Otežan promet

SNIJEG ZABIJELIO HRVATSKU Pada čak i u Istri. Na riječkom području danas orkanska bura

P. N.

Ilustracija Denis Lovrović

Ilustracija Denis Lovrović

U idućih sedam dana Rijeku čeka uglavnom promjenjivo vrijeme, a oborine se očekuju svakog dana. Dobra je vijest što neće biti hladno, dapače, temperature će se penjati na ugodnih 12-14 stupnjeva



Velik dio unutrašnjosti osvanuo je jutros prekriven snježnim pokrivačem, a snijeg je posebno obilan bio u Gorskom kotaru. Tamo je do jutros palo i do 30 centimetara novog snijega, pa ga u Čabru ima ukupno 40 centimetara, a preko 20 centimetara na Risnjaku i u Delnicama.


Snijeg je padao i u unutrašnjosti Istre, na Učki i Ćićariji. 


Vrijeme bi se trebalo smiriti sredinom dana. 




– Danas će prevladavati oblačno s kišom, u unutrašnjosti susnježicom i snijegom, a malo snijega nošenog vjetrom moguće je i na Jadranu, osobito sjevernom; temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu većinom od 7 do 13 Celzijevih stupnjeva, navečer i prema kraju dana osjetno hladnije.  Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, u Dalmaciji moguće i obilna uz grmljavinu. Nastat će novi snježni pokrivač, osobito u gorju. Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana i razvedravanje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni.


Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas. , 9. prosinca.


Stranica Meteoalarm upozorava na jak vjetar na riječkom području. Puše jaka i olujna bura koja će na trenutke imati orkanske udare brzine od čak 120 kilimetara na sat. 


U idućih sedam dana Rijeku čeka uglavnom promjenjivo vrijeme, a oborine se očekuju svakog dana. Dobra je vijest što neće biti hladno, dapače, temperature će se penjati na ugodnih 12-14 stupnjeva. 



HAK jutros upozorava na zimske uvjete na cestama.


U Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijega na većini su cesta zimski uvjeti; zbog jakog vjetra u Hrvatskom primorju ograničenja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). 



Od 7 sati na Krčkom mostu više nema ograničenja, promet je dopušten za sve skupine vozila. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Delnice, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Zabrana prometa za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i moticikle) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga; a za I. i II. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, moticikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja i na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika.


Zimski uvjeti vožnje su na većini cesta u Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijeg. Promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.


Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci i Dalmaciji i obratno.


Zbog snijega, kiše i olujnog vjetra na dionici autoceste A1 od tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h. Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.


Obavezna uporaba zimske opreme je i u svim općinama i gradovima u prstenu grada Rijeke: grad Kraljevica, Bakar i Kastav, općina Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana, Matulji, te zaleđe grada Opatije, općine Lovran I Moščenićke Drage.