Ogorčenje ravnodušnošću na prijetnje

SNH i HND: Vlast će biti odgovorna ubiju li novinara

Boris Pavelić

Branko Mijić i Maja Sever / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Branko Mijić i Maja Sever / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Što može biti sljedeće? Nasilje, koje je samo pitanje vremena. Kada se dogodi, za nj će biti odgovorna vlast", ustvrdio je Mijić, najavljujući internacionalizaciju problema ako vlast ništa ne poduzme

 Vlast i premijer Plenković bit će odgovorni ostvare li se prijetnje smrću novinarima, kakve su proteklih dana primili i novinari Novog lista, poručili su danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Potaknuti prijetećim grafitima koji su 17. svibnja osvanuli na zgradi Novog lista te poplavom prijetnji na društvenim mrežama novinarima tih novina, HND i SNH održali su danas konferenciju za novinare prosvjedujući još jednom protiv ravnodušnosti i šutnje vlasti na neprestane prijetnje novinarima.


Novoizabrani potpredsjednik HND-a Branko Mijić podsjetio je kako je mržnja “eksplodirala u 48 sati” nakon izložbe Bojane Guberac o prijetnjama novinarima Novog lista. Grafiti na zgradi tvrtke bili su “planirana i organizirana akcija”, ustvrdio je, podsjetivši kako je na portalu Novog lista, nakon teksta kojim je glavna urednica Slavica Bakić osudila prijetnje i ustvrdila da neće uplašiti redakciju, objavljena prijetnja da će novinari Novog lista “završiti kao Charlie Hebdo”. 


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ





“Što može biti sljedeće? Nasilje, koje je samo pitanje vremena. Kada se dogodi, za nj će biti odgovorna vlast”, ustvrdio je Mijić, najavljujući internacionalizaciju problema ako vlast ništa ne poduzme.


“Mjesecima već upozoravamo na krajnje neprihvatljive pritiske i prijetnje. Šutnja vlasti pogonsko je gorivo huškačima”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, zahtijevajući još jednom “oštar i adekvatan odgovor vlasti”. “Prijetnje novinarima ne smiju proći nekažnjeno”, kaže Zovko.


Novoizabrana predsjednica SNH-a Maja Sever izrazila je podršku kolegama, konstatirajući kako “izostaje čak i javno zgražanje nad prijetnjama, a kamoli osude političara”. “Institucije su dužne zaštititi novinare”, podsjeća predsjednica SNH.


“Kad netko bude ubijen, neka Plenković ide izražavati sućut obitelji ubijenoga, jer će on za tu smrt biti kriv”, kazala je članica Izvršnog odbora SNH Elizabeta Gojan. “I neka ne nosi majicu ‘Svi smo mi Charlie Hebdo”, dometnuo je Branko Mijić.