Nova transformacija

SLAMKA SPASA Hrvatski studiji postaju fakultet

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kako će nam objasniti da je status fakulteta očito uvijek bio moguć za Hrvatske studije, samo je najprije trebalo provesti čistku? – komentirali su predstavnici studenata HS-a na Facebooku odluku o novoj transformaciji  



ZAGREB Godinu i pol dana nakon što su, unatoč žestokoj pobuni studenata i profesora, naprasno pretvoreni u sveučilišni odjel, Hrvatski studiji postat će fakultet. Odluku o transformaciji, koju je na sjednici Senata u utorak najavio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, potvrdilo je jučer Znanstveno-nastavno vijeće HS-a.


Do zaokreta je došlo nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, upravo zbog problematičnog pravnog statusa HS-a, odbila potpisati im akreditaciju pa se ovaj potez uprave s jedne strane tumači kao slamka spasa za Hrvatske studije. S druge strane, njime će se prebrisati sve sporne poteze aktualne uprave koja je od svog dolaska temeljito revidirala ne samo programsku, nego i kadrovsku sliku Hrvatskih studija. Iz ustanove je otišlo 15-tak uglednih profesora i vanjskih suradnika, a zaposleno je 60-tak novih ljudi te otvoreno čak 36 novih radnih mjesta, što je najveći val zapošljavanja na tom sveučilištu u novije vrijeme.



Studenti su na svojim stranicama objavili i jednu zanimljivost: prorektor Ante Čović nakon dugogodišnjeg izbivanja s Hrvatskih studija dobio je kolegij pa će studentima treće godine predavati izborni kolegij Nova etička kultura. Istodobno je bez kolegija Praktična etika ostao profesor filozofije Tomislav Janović, koji je zbog svojih kritičkih javnih istupa usmjerenih prema upravi HS-a nedavno dobio opomenu pred otkaz. 





– Dvije godine borili su se kroz oduzimanje autonomije instituciji, zabrane, stegovne postupke i tužbe da održe ideju Hrvatskih studija kao odjela. Potjerali su hrpu zaposlenika, uhljebili još više svojih, rasturili filozofiju, složili i ostale programe tako da imaju što raditi i sada kažu: ipak ćemo biti fakultet. Zanima nas srami li se Senat svoje uloge? Kako će nam objasniti da je status fakulteta očito uvijek bio moguć za Hrvatske studije, samo je najprije trebalo provesti čistku? – komentirali su predstavnici studenata HS-a na Facebooku odluku o novoj transformaciji HS-a.


Da se u to išlo početkom 2017. godine, kad je uprava Sveučilišna odlučno odbijala zahtjeve studenata i profesora HS-a, akreditacija ne bi došla u pitanje, uvjereni su profesori s kojima smo razgovarali. Ovako, sumnjaju da iza odugovlačenja stoji namjera temeljite promjene kadrovske slike HS-a, odnosno rastjeravanje nepoćudnih. Posljedica takve politike, predviđaju, bit će pad interesa studenata, manji broj upisanih, a u konačnici i gašenje fakulteta.


– Da je pretvorba Hrvatskih studija u fakultet pokrenuta tada, imali bismo kvalitetan fakultet, a ovako ga nećemo imati. Ovakvom je politikom uprava Sveučilišta naštetila kvaliteti HS-a, uvjerena je Vesnica Garašić, članica sveučilišnog Senata iz redova Nezavisnog sindikata znanosti. Sve dok HS ne postane fakultetom, a to može potrajati najmanje pola godine, ne bi bilo korektno da dobiju akreditaciju, smatra Garašić. O tome će svoje reći Akreditacijsko vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a onda i ministrica Divjak, o kojoj konačna odluka ovisi. Izvori bliski ministrici kažu kako ona neće olako prijeći preko pokušaja da se žurnom promjenom statusa HS-a ishoduje dozvola za rad.


U međuvremenu, očekuje se i presuda Visokog upravnog suda o tome je li odluka o pretvaranju HS-a u sveučilišni odjel iz 2017. bila zakonita ili ne. Odluka o pokretanju postupka transformacije HS-a u fakultet, smatraju naši sugovornici, ne bi smjela umanjiti važnost te presude jer su Hrvatski studiji u reakreditacijski postupak ušli kao odjel, a ne fakultet.