Pothvat Saše Pavlića

Riječanin pješice krenuo prema Zagrebu: ‘Kakva to država kupuje avione, a štedi na lijekovima za djecu?’

P. N.

Foto Saša Pavlić / Twitter

Foto Saša Pavlić / Twitter

Kaže da ovu situaciju nije mogao salonski komentirati iz fotelje "s pokojom duhovitom sličicom na temu leteće kante". Stoga je odlučio napraviti "križ kojeg nosi u Zagreb dragim vođama ovog naroda, za svu onu djecu i roditelje koji slušaju da nema novaca za liječenje, a ima tri milijardi kuna za avione"



Tviteraška zajednica u posljednja dva dana intenzivno prati pothvat Riječanina Saše Pavlića koji je na Veliku subotu krenuo pješice, starom cestom, od Rijeke do Zagreba. Pavlić sa sobom nosi veliki križ, a cilj mu je, kako je pojasnio na društvenim mrežama, skrenuti pažnju na činjenicu da Hrvatska daje milijarde za kupnju aviona, dok istodobno štedi na lijekovima za teško bolesnu djecu.


Kaže da ovu situaciju nije mogao salonski komentirati iz fotelje “s pokojom duhovitom sličicom na temu leteće kante”. Stoga je odlučio napraviti “križ kojeg nosi u Zagreb dragim vođama ovog naroda, za svu onu djecu i roditelje koji slušaju da nema novaca za liječenje, a ima tri milijardi kuna za avione”. 


Foto Saša Pavlić / Twitter


Foto Saša Pavlić / Twitter





– Želim da ova Vlada zagrabi u isti bunar u kojem je našla 500.000.000 USD i napuni fond za rijetke lijekove s barem 10% tog iznosa. Stanje fonda od neki dan je patetičnih 20.000 kuna, napisao je Pavlić i dodao da mu je osobno “prestrašno da nikome od četiri milijuna njegovih sunarodnjaka ovo nije bio povod za reakciju”.


Foto Saša Pavlić / Twitter


Foto Saša Pavlić / Twitter



– Kada u obitelji netko ima bolesno djete, prodaje se i kuća i namještaj i sve vrijedno da bi ga se izliječilo. Tako bi trebalo biti i u državi, tek kada su svi maleni i nemoćni zbrinuti može se trošiti na druge stvari. Jedina zemlja za koju znam da bi prije dala za naoružanje nego za bolesnu djecu je Sparta, dodao je i napomenuo da nije problem samo nabavka aviona, nego to što su političari imali punih 27 godina da od Hrvatske, kako su obećavali, naprave Švicarsku. A mi smo, piše, danas dalje od Švicarske nego što smo bili 1991. 


Foto Saša Pavlić / Twitter


Foto Saša Pavlić / Twitter



Novci za avione su, kako je pojasnio u jednom od postova, potrošeni za farbanje tunela. 


Prve noći svojeg putovanja, Pavlić je noćio u šatoru uz cestu. Priznaje da se smrznuo.



Noćas je, pak, prespavao u Skradu.


Na twitteru je napisao da je u ova dva dana imao divne susrete s potpunim strancima.



– Ne znam da l’ ovo treba podijeliti, plačem. Tu u Kupjaku ljudi me čekaju ispred kuće već 2 sata da mi daju 100 kn. Nisu imućni i nisam ih mogao odbiti, ta lova ide u prvu dobrotvornu škrabicu na koju naiđem, ne znam, intenzivno je to, napisao je Pavlić, čijem se javnom pozivu da mu se netko pridruži u pješačenju do Zagreba, zasad nitko nije odazvao. 




– Ležim u krevetu i prebirem dojmove, volio bih naglasiti da sam ja tu samo nositelj poruke, nikakvo čudo od čovjeka i ovo hodanje je samo medij koji nosi poruku. Volio bih da fokus bude na poruci, da se više nikada ne dogodi da neko dijete u Hrvatskoj nema lijeka za svoju bolest. Da li ću uspjeti? Teško. Smrznuo sam se ko pička, forma mi je nikakva, ali bar ću pokušati i tog dana kada dođem na vaganje duše kad me budu pitali “što si učinio kad su se kupovali avioni umjesto lijekova?” moći ću reći ” barem sam pokušao”, napisao je Pavlić.