Svjedočenje u prilog bivšem specijalcu

Rezervist JNA: Zarobljenike na Koranskom mostu pobile su četiri osobe iz kalašnjikova

Hina

Hrastovljev odvjetnik Krešimir Vilajtović ističe da iskaz ovog svjedoka ide u prilog optuženom Hrastovu, jer je tijekom više postupaka, koji su osim na Vrhovnom vođeni i pred karlovačkim Županijskim sudom, utvrđeno da je Hrastov imao automat tipa »ultimax«



ZAGREB – Rezervist JNA Duško Mrkić posvjedočio je danas na ponovljenom suđenju bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991. da su na zarobljenike pucale četiri osobe iz kalašnjikova, što po tvrdnjama obrane ide u prilog optuženom Hrastovu.


Svjedočeći putem video linka s Višeg suda u Beogradu Mrkić je ustvrdio da su hrvatski vojnici koji su pucali na zarobljenike u rukama imali kalašnjikove ili automatske puške koje su im vrlo slične.


Hrastovljev odvjetnik Krešimir Vilajtović ističe da iskaz ovog svjedoka ide u prilog optuženom Hrastovu, jer je tijekom više postupaka, koji su osim na Vrhovnom vođeni i pred karlovačkim Županijskim sudom, utvrđeno da je Hrastov imao automat tipa »ultimax«.




Obrana podsjeća da je njihove tvrdnje na posljednjoj raspravi u svibnju potvrdio još jedan rezervist JNA, Svetozar Šarac, koji je kazao da nitko od osoba koje su pucali na zarobljenike nije imao strojnicu koju je nosio Hrastov.


Mrkić se prema riječima obrane prisjetio da je u kamionu u kojem se nalazio prije predaje na Koranskom mostu bilo 12 pripadnika JNA, od kojih je samo jedan bio aktivni vojnik, dok su ostali bili mobilizirani.


Iako je u jednom od ranijih iskaza ustvrdio da su na zarobljenike pucala tri hrvatska vojnika Mrkić, koji je na Koranskom mostu bio i ranjen u trbuh, ostao je pri današnjem iskazu da su na njih pucale četiri osobe.


Obrana podsjeća da je današnji iskaz putem video linka s Beogradom održan na 20. obljetnicu prve presude na karlovačkom Županijskom sudu kada je Hrastov nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin.


Taj ga je sud, naime, čak tri puta oslobodio uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika.


Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude, a nakon poništavanja treće, predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak i proglasio Hrastova krivim te ga osudio na sedam godina zatvora. No, Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnju suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova.


Postupak pred Vrhovnim sudom nastavlja se u četvrtak kada bi Hrastov trebao iznijeti svoju obranu, a obrana i tužiteljstvo svoje završne govore.