Sabor

Ranko Ostojić proziva Vladu zbog nedonošenja migracijske politike

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

»Hrvatska riskira da bude zemlja prvog ulaska... Značajno je narastao broj tražitelja azila, to se već mjeri u tisućama, to je brojka koju Hrvatska sa svojim kapacitetima, koji jesu napravljeni u skladu sa schengenskim standardima, nisu kapaciteti u kojima bi se mogla provoditi normalna integracijska politika«, rekao je Ostojić



ZAGREB SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić u srijedu je upozorio da Hrvatska nema ni plan niti strategiju za migrantsku krizu »koja je pred nama« te je prozvao Vladu RH zbog toga što, kako tvrdi, odbija donijeti migracijsku politiku.


»Hrvatska riskira da bude zemlja prvog ulaska… Značajno je narastao broj tražitelja azila, to se već mjeri u tisućama, to je brojka koju Hrvatska sa svojim kapacitetima, koji jesu napravljeni u skladu sa schengenskim standardima, nisu kapaciteti u kojima bi se mogla provoditi normalna integracijska politika«, rekao je Ostojić u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.


Nedostaju nam, kaže, integracijska politika za one koji u ovom trenutku jesu tražitelji azila, koji će zaslužiti međunarodnu pravnu pomoć unutar RH.




»Međutim«, dodao je, »moramo znati da postoji veliki broj onih koji će taj postupak iskoristiti samo da bi otišli van RH«. Točno je da postoji i zlouporaba traženja međunarodne zaštite, a rizik nad Hrvatskom je daleko najveći, upozorio je.


Ostojić je naglasio da Hrvatskoj treba migracijska politika koju, kako dodaje, Vlada uporno odbija donijeti.


Ako se ne pripremimo za situaciju u kojoj se trese kompletna Europa: od Francuske, Italije do Njemačke i ako o tome nećemo progovoriti ovdje u Saboru i pripremiti se za taj scenarij koji je izgledan, samo je pitanje dana kad će eventualno određeni broj doći u hrvatske vode. I što ćemo onda napraviti?«, pitao je Ostojić.