Lipanjska statistika

REKORDERKA MOSTOVKA Gotovo svaki deseti zastupnik neopravdano izostao sa saborske sjednice

Hina

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Mostova zastupnica Sonja Čikotić je od 12 dana, koliko se skupno zasjedalo, neopravdano izostala četiri, pa će joj zastupnički paušal biti umanjen za 600 kuna. Upravo je na inicijativu Mosta uvedeno novčano kažnjavanje za neopravdani izostanak iz sabornice



ZAGREB Gotovo svaki deseti zastupnik, preciznije njih 14 od 151, neopravdano je u lipnju izostao sa skupne saborske sjednice, rekorderka je Mostova zastupnica Sonja Čikotić koja je od 12 dana, koliko se skupno zasjedalo, neopravdano izostala četiri, pa će joj zastupnički paušal biti umanjen za 600 kuna.


Tri neopravdana i za 450 kuna ‘tanji’ paušal koji mjesečno iznosi 1.500 kuna, ‘zaradio’ je SDP-ov Darko Parić. Po dva neopravdana danas ‘skupili’ su nezavisni Željko Lacković i Mostov Ante Pranić pa će im paušal biti ‘tanji’ za po 300 kuna.


Bez opravdana razloga skupnu je sjednicu ‘zaobišlo’ deset zastupnika iz šest stranaka: HNS-ov Stjepan Čuraj, HSS-ov Mladen Madjer, Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić, Kažimir Varda iz stranke BM365, SDP-ovi Marta Luc-Polanc i Orsat Miljenić te HDZ-ovi Ivan Kirin, Marijan Kustić, Franjo Lucić i Ivan Domagoj Milošević.




Mjesec prije, u svibnju, bez oparavdanog je razloga izostalo 15 zastupnika, a unatrag 11 mjeseci, od kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika, 27, izostalo je u prosincu i srpnju (26), a najmanje u travnju, samo Bruna Esih (NZH).


Od lanjskog srpnja, kada se na inicijativu Mosta novčano kažnjava neopravdan izostanak iz sabornice, zastupnicima je za izostanke ‘naplaćeno’ više od 40 tisuća kuna.


Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.