Istraga duga 26 godina

RAKETIRANJE BANSKIH DVORA Među prijavljenima i jedan hrvatski državljanin, a ključnu ulogu u napadu odigrao je špijun KOS-a

P. N.

Foto: Novi list, Pixsell

Foto: Novi list, Pixsell

Navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom, rekao je Gudelj 



Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.


Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora Ljubomir Bajić, načelnika u protuzračnoj obrani Slobodan Jeremić, načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đuro Miličević, referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Čedomir Knežević i dva pilota izvršitelja R. D. i Davora Lukića.


Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti. U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.




“Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljan RH.


Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA.


Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH.


Navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom, rekao je Gudelj te naglasio kako je šteta 35 milijuna kuna.


Osobe se prijavljuju za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Među šest osumnjičenih je i hrvatski državljanin Davor Lukić, koji je bio jedan od pilota u napada. Lukić trenutno živi u Južnoafričkoj Republici, gdje radi kao civlini pilot.


U samom napadu su sudjelovala dva Super Galeba, a drugi pilot bio je R.D. državljanin Srbije.


Kapetan prve klase Čedomir Knežević je imao važnu ulogu. On je, naime, bio kontraobavještajac koji je dojavio JNA-u za sastanak Tuđmana, Mesića i Markovića u Banskim dvorima. 


Na presici je naglašeno i kako pravosudna tijela Republika Srbije nisu surađivala.