Pokusni kunići

Pulsku školu Zavod za nuklearnu sigurnost označio “crvenim”: “Djecu šaljemo da se zrače”

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

U prikazu, crvena boja znači da se koncentracija radona kreće između 500 i 1.000 bekerela po kubom metru i to je ono zbog čega roditelji ne mogu mirno spavati



PULA Pa naravno da se bojimo za zdravlje svoje djece i da nam nije svejedno. Ništa se nije promijenilo. U školi su u rujnu postavljeni uređaji za mjerenje radona i jedino što znamo je da će mjerenje trajati do rujna 2019., a onda treba proći još tri mjeseca za očitanje. A što u međuvremenu?, pitaju se roditelji Talijanske osnovne škole Giuseppina Martinuzzi u Puli, od kojih neki ozbiljno razmišljaju o preseljenju djece u drugu školu


“Kako bi vama bilo da vam dijete već deset godina pohađa vrtić i školu u kojoj je povišena koncentracija radona? Stavite se u našu kožu i probajte zamisliti kako se osjećamo kao roditelji školaraca koji svaki dan sjede u učionicama u zgradi u kojoj su godinama povišene koncentracije radona i tako pet dana u tjednu po nekoliko sati, već godinama? Pa naravno da se bojimo za zdravlje svoje djece i da nam nije svejedno. Ništa se nije promijenilo.


Postavljeni uređaji za mjerenje


U školi su u rujnu postavljeni uređaji za mjerenje radona i jedino što znamo je da će mjerenje trajati do rujna 2019., a onda treba proći još tri mjeseca za očitanje. A što u međuvremenu? Naša će djeca i dalje biti pokusni kunići, a mi ćemo ih svjesno slati u školu da se zrače. Ozbiljno razmišljamo o preseljenju djece u drugu školu jer sumnjamo da će se nešto promijeniti”.




Ovo nam je ispričalo nekoliko roditelja djece koja pohađaju Talijansku osnovnu školu Giuseppina Martinuzzi u Puli, gdje je u travnju ove godine otkrivena povišena koncentracija radona. Prošlo je pola godine i od tad se nije promijenilo ništa.


Na karti Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost spomenuta škola, u kojoj je smješten i područni odjel Delfini Talijanskog vrtića Rin Tin Tin, i dalje titra “crveno”, što je dovoljan alarm za uzbunu jer to znači da je koncentracija radona i dalje viša od “društveno prihvatljivih” 300 bekerela po kubnom metru.


Uzročnik karcinoma pluća


U prikazu, crvena boja znači da se koncentracija radona kreće između 500 i 1.000 bekerela po kubom metru i to je ono zbog čega roditelji ne mogu mirno spavati. Znaju da je radon tihi sustanar u većini objekata i domaćinstava i da nije bezopasan, te da dugotrajna izloženost visokim koncentracijama tog plina može imati ozbiljne posljedice za zdravlje.


Znaju i da je radon, poslije pušenja, najveći uzročnik karcinoma pluća i da je između 3 i 14 posto svih karcinoma pluća uzrokovano radonom. A sada dolazi zima kad se prostorije manje provjetravaju. Naime, poznato je da se koncentracija radona značajno mijenja u vremenu, kako tijekom dana, tako i tijekom godine, pa su vrijednosti više zimi nego ljeti.