Dogovor

Projekt mini kampusa u Iki dobio zeleno svjetlo

Ingrid Šestan Kučić

Ministrica Blaženka Divjak sa studentima je razgovarala i o studentskom standardu  /  R. BRMALJ

Ministrica Blaženka Divjak sa studentima je razgovarala i o studentskom standardu / R. BRMALJ

Ministarstvo je dalo potporu i projektu novog studentskog smještaja u nekadašnjem neboderu HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici, a iskazan je i interes za Međunarodni znanstveni savjet



Delegacija Ministarstva znanosti i obrazovanja predvođena ministricom Blaženkom Divjak jučer je boravila u svom prvom radnom posjetu Sveučilištu u Rijeci, a tom prilikom riječko je Sveučilište dobilo zeleno svjetlo Ministarstva za realizaciju infrastrukturnog projekta nadogradnje Fakulteta za hotelski i turistički menadžment. Riječ je o projektu mini kampusa u Iki za čiju je realizaciju sve spremno. Ministarstvo je ujedno dalo potporu i projektu novog studentskog smještaja u nekadšnjem neboderu HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici, a iskazan je i interes za nedavno osnovan Međunarodni znanstveni savjet riječkog sveučilišta, koji okuplja eminentne svjetske znanstvenike te predstavlja prvo takvo tijelo u Hrvatskoj, a čiji bi se zaključci trebali transferirati u Ministarstvo te će na taj način riječko Sveučilište pridonijeti i kreiranju nacionalnih politika.



Kroz nekoliko dana školama će biti upućen javni poziv da se uključe u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme, a krajem idućeg tjedna bit će poznata sva imena kandidata koji su se prijavili na natječaj za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme – najavila je jučer ministrica, podsjetivši da se natječaj zatvara danas u ponoć.


– Rezultati natječaja bit će vidljivi nakon što se zaključi kompletan postupak natječaja, a krajem idućeg tjedna javnosti će biti dostupni svi podaci o onima koji su se prijavili. Kurikularna reforma kreće na jesen eksperimentalno i to u prvim i petim razredima osnovnih škola i s prirodoslovnim predmetima, kao i u sedmim razredima te prvim razredima gimnazija i strukovnih škola. Osigurali smo 200 milijuna kuna za provođenje eksperimentalnog programa i edukaciju nastavnika – kazala je Divjak.





Susret sa studentima


Izražavajući zadovoljstvo postignutim dogovorima, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je cjelodnevni radni posjet delegacije Ministarstva otvorio obilježavanje 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci. Ministrica, kao i državni tajnici Branka Ramljak te Tome Antičić i pomoćnik ministrice Stipe Mamić, sudjelovali su i na dvosatnoj sjednici Senata na kojoj je Sveučilište iznijelo svoje prioritete.


– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu utvrditi da se prioriteti Sveučilišta i Ministarstva poklapaju. Na jednak način razumijemo visoko obrazovanje, pitanje relevantnosti visokog obrazovanja, izvrsnosti u znanosti, potrebne suradnje s gospodarstvom, transfer tehnologija, kao i transfer znanja u gospodarstvo. Potpuno nam se poklapaju i ideje okrupnjavanja i integracije kapaciteta. Delegacija Ministarstva susrela se i sa studentima s kojima se raspravljalo o studentskom standardu, ali i o digitalizaciji i unapređenju nastave te mogućnosti potpore za njihove specifične projekte. Time studenti pokazuju da su spremni na dodatne aktivnosti, a naša je poruka da želimo razvijati partnerski odnos s Ministarsvom i u tom smislu smo na najboljem putu – kazala je rektorica.


Dodajući kako je riječko Sveučilište prvo u Hrvatskoj na kojem delegacija Ministarstva provodi cijeli radni dan, ministrica je kazala da se uz utvrđivanje zajedničkih ciljeva radi i na konkretnim postupcima kako doći do rezultata.


Izvrsnost kao prioritet


– Jedini način da uz dužno poštovanje prema autonomiji sveučilišta postignemo sinergijski efekt je da razgovaramo sa svim dionicima i tražimo rješenje. Naši su resursi ograničeni, ali naši potencijali nisu tako ograničeni i moramo vidjeti kako ćemo iskoristi te potencijale. Posebno me veselilo kada smo došli da su nas na ulazu dočekali studenti sa svojim projektima i to je važna poruka sveučilišta koje u središte zbivanja stavlja studente. Prioriteti Ministarstva u području visokog obrazovanja su relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti koja podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti da znanost surađuje s gospodarstvom i da mi temeljem znanstvenih istraživanja imamo utjecaj na razvoj gospodarstva – ustvrdila je ministrica.


Navodeći konkretne mjere Ministarstva, Divjak je spomenula povećano financiranje znanosti i istraživanja, poticanje sudjelovanja u EU projektima i fondovima, kao i povećano zapošljavanje mladog istraživačkog kadra. Ministrica je sa suradnicima sudjelovala i na znanstvenom skupu »Stanje i perspektive osposobljavanja i usavršavanja visokoškolskih nastavnika za rad u nastavi« na kojem je istaknula da su zahtjevi koji se stavljaju pred sveučilišne nastavnike daleko veći nego nekad te da se sve veći naglasak uz istraživačke, stavlja i na nastavničke kompetencije.