Tako je govorio Jandroković

Prisjetite se kako je HDZ 2014. kritizirao Josipovića jer se u SAD-u susreo »samo« s Bidenom

Dražen Ciglenečki

Bio sam uvjeren da će se Josipović sresti s Obamom, no ne samo da nije, nego je i sastanak s potpredsjednikom Bidenom prošao rutinski, komentirao je prije tri godine sadašnji glavni tajnik HDZ-a, tada ministar vanjskih poslova  Jandroković



ZAGREB Čelni ljudi HDZ-a opravdavaju posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u, premda nije jasno zašto je uopće tamo išla, ali u svibnju 2014. oštro su kritizirali njezinog prethodnika Ivu Josipovića jer je putovao u Ameriku a nije se sastao s predsjednikom Barackom Obamom nego s potpredsjednikom Joeom Bidenom.


Josipović je tada pet dana boravio u Washingtonu i Houstonu i pritom se, osim s Bidenom, sastao s teksaškim guvernerom Rickom Perryjem i predstavnicima velikih američkih naftnih kompanija, s obzirom da je svrha njegovog puta i bila privlačenje ulagača u istraživanje nalazišta nafta i plina u Jadranskom moru. No, bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, današnji glavni tajnik HDZ-a, smatrao je tada da je Josipović obrukao Hrvatsku.


Gaf protokola


»Radi se o nedopustivom gafu protokola, a politički o potpuno promašenom potezu Ive Josipovića. Takav susret je ispod razine onoga što Hrvatska ovom trenutku međunarodno predstavlja. Neshvatljivo je da si predsjednik države može dopustiti da protokolarno s američke strane može biti tretiran na tako niskoj razini. Kada sam vidio da Josipović odlazi u SAD kao predsjednik članice NATO-a i EU-a bio sam uvjeren da će se sresti s Obamom, no ne samo da nije nego je i sastanak s potpredsjednikom Bidenom prošao rutinski«, komentirao je Jandroković sredinom svibnja 2014. za portal narod.hr.




Istaknuo je da »nije vidio nikakva posebna televizijska izvješća niti fotografije sa službenih primanja hrvatskog predsjednika u SAD-u«. »Vrlo je nepotrebno za hrvatske interese odlaziti u SAD ako je predsjedniku namijenjena tako niska protokolarna razina od strane domaćina«, upozorio je Jandroković, koji je tada procjenjivao da je Josipović otišao u Ameriku samo iz predizbornih razloga.


Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministar Davor Stier proteklih dana govorili su da je predsjednica u SAD-u vodila važne razgovore za Hrvatsku i pridonosila afirmaciji zemlje. Josipović, pak, tvrdi da je njegov spomenuti radni posjet bio jedan od najuspješnijih u predsjedničkom mandatu.


Objasniti ciljeve


– Taj je put bio odlično organiziran u suradnji mojeg Ureda, i ministarstava vanjskih poslova i gospodarstva. Sa mnom je bila i ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić. Cilj mi je bio uvjeriti potpredsjednika Bidena da je Hrvatska stabilna država u koju je vrijedno ulagati. Razgovarali smo energetici, LNG-u i istraživanju nafte na Jadranu i, podsjećam, jedna američka komapanija, Marathon Oil, kasnije se javila na međunarodni natječaj. Istina, nisam se sastao s Obamom, koji godišnje primi četiri do pet stranih predsjednika, ali bio je to itekako posjet na potrebnoj razini – rekao nam je Josipović.


Predsjednica Republike neki dan je ocijenila da je njezin put u Ameriku bio niskoprofilni, a Josipović kaže da nikad nije bio u takvom.


– Ne znam što je to uopće. Valjda ako se skrivaš u nekoj zemlji da nitko ne zna da si tamo. Predsjednica bi trebala održati konferenciju za novinare i objasniti zašto je išla u SAD, koji su joj bili ciljevi i što je od planiranog realizirala, ne mora se uvijek sve ostvariti – zaključuje Josipović.