Županijski sud u Zagrebu

Presude bivšem premijeru: Danas ćemo znati je li Ivo Sanader ratni profiter, a to nije sve

Boris Pavelić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Do danas, dovršeno je samo suđenje za mito do Hypo banke, koje je u drugome postupku razdvojeno od suđenja za mito od Mola i nelegalnu prodaju Ininih dionica toj mađarskoj naftnoj tvrtki.



ZAGREB – Je li bivši premijer Ivo Sanader sudski dokazani ratni profiter – što dosad i jest i nije bio – doznat ćemo danas u 13 sati, kada će sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić objaviti drugu nepravomoćnu presudu u sudskome postupku koji je protiv bivšeg premijera počeo prije gotovo sedam godina, i u kojemu mu se sudi pod optužbom za ratno profiterstvo, jer je, prema tvrdnjama tužiteljstva, 1994. i 1995 od Hypo banke primio pola milijuna eura provizije za prvi inozemni kredit Hrvatskoj. Sat kasnije, u 14 sati, ista sutkinja objavit će i presudu u postupku u kojemu se Sanaderu i njegovu bivšem prijatelju i partneru Robertu Ježiću, bivšem vlasniku propalog Diokija, sudi zbog navodne jeftinije prodaje struje Diokiju, na štetu Hrvatske elektroprivrede.


Ta dva suđenja tek su manji postupci u silnim sudskim trakavicama – u što su se pretvorila hrvatska korupcijska suđenja desetljeća – koje se protiv Sanadera vode još od kraja 2010. godine, kada je pravosuđe protiv njega pokrenulo kazneni progon, a on prvo pobjegao iz zemlje, pa je uhićen na autocesti u Austriji.


Optužen i HDZ


Protiv njega se vodi još i postupak za korupcijsku prodaju Ine mađarskom naftnom gigantu Molu, za što je Sanader navodno trebao primiti deset milijuna eura mita od Mola – hrvatsko je tužiteljstvo u tom procesu optužilo direktora Mola Zsolta Hernadija, ali do njega ovdašnje pravosuđe nikako ne može. Sanader je podvrgnut i procesu za nelegalno stranačko izvlačenje novca iz državnih i javnih fondova preko marketinške agencije Fimi medija, koju je vodila životna partnerica Sanaderova bliskog suradnika i tadašnjeg »rizničara« HDZ-a Mladena Barišića.




Ovaj posljednji postupak naročito je zanimljiv i zato što je, uz Sanadera i suoptuženike, na optuženičkoj klupi i Hrvatska demokratska zajednica, kao pravna osoba. No nije to sve: Sanader je optužen i da je primio 17,5 milijuna kuna mita od svog bivšeg prijatelja i saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, kao naknadu za to što mu je »namjestio« da vlada po višoj cijeni kupi Fiolićevu zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu.


Svi su ti postupci, osim suđenja za prodaju jeftinije struje Diokiju, bili već okončani, i svi su, osim »slučaja Planinska«, opet na ponovljenome suđenju. Slučaj Hypo u prvome je suđenju bio spojen sa suđenjem za Inu i Mol, a pravomoćno je okončan još u lipnju 2014. godine, kada je Vrhovni sud Sanaderu potvrdio osuđujuću presudu, te mu kaznu zatvora smanjio s deset, na koliko je bio osuđen nepravomoćnom presudom, na osam godina.


Ponovljena suđenja


Tom je prigodom, tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović Sanaderova nedjela nazvao »veleizdajom«. No Ustavni sud, u srpnju 2015, ukinuo je tu presudu i suđenje vratio na početak. Presuda za Fimi mediju nije dočekala Ustavni sud: Vrhovni sud, u listopadu 2015, ukinuo je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu iz ožujka 2014, kojom je Ivo Sanader osuđen na devet godina zatvora i povrat 15 milijuna kuna materijalne koristi. Nepravomoćno je krivom bila proglašena i Hrvatska demokratska zajednica, koja je trebala vratiti dvostruko više novca od Sanadera. Nakon što su presude ukinute, počeo je mukotrpan postupak ponovljenih suđenja.

Do danas, dovršeno je samo suđenje za mito do Hypo banke, koje je u drugome postupku razdvojeno od suđenja za mito od Mola i nelegalnu prodaju Ininih dionica toj mađarskoj naftnoj tvrtki. Presuda će, dakle, biti izrečena danas. Ostala dva suđenja – za Fimi mediju te Inu-Mol – još uvijek traju. Zasad, Sanader – koji je bio pravomoćno proglašen krivim u dva sudska postupka te nepravomoćno u jednome – ima samo jednu nepravomoćnu presudu, onu za »aferu Planinska«. Danas bi trebao doznati još dvije.