Odbacio špekulacije

Premijer upozorava na obmanu javnosti: ‘U Istanbulskoj konvenciji nema redefinicje braka, nema uvođenja trećeg spola’

P. N.

Reuters

Reuters

"Nema redefinicje braka, nema uvođenja trećeg spola, to je obmana i obmanjivanje hrvatske javnosti. Odbacujem takvu vrstu obmanjivanja koja nije ni dobra ni točna. Želim spomenuti i jedan detalj kojim se obmanjuje javnost. Nije točno da je HDZ promijenio politički stav. Predstavnici HDZ-a radili su na pripremi konvencije, na tekstu, a kad smo bili u oporbi, kritizirali smo tadašnju vlast zašto konvenciju ne stavlja u proceduru. SDP je imao komfornu većinu i nisu obavili ratifikaciju. Ovo je bio dio programa i dio zakonodavnih aktivnosti Vlade RH", rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković se dotaknuo i teme Istanbulske konvencije. U subotu je u Zagrebu, podsjetimo, organiziran prosvjed protiv ratifikacije konvencije koju premijer najavljuje.


“Sadržajem interpretativne izjave pokazali smo da smo čuli poruku jednog dijela hrvatske javnosti koji odredbe konvencije čita na način da u njoj vidi etički problem”, rekao je premijer i dodao kako “svatko dobronamjeran tko pažljivo prouči konvenciju može shvatiti da nema skrivenih zamki koje bi Hrvatskoj donijele pravne obveze o kojima slušamo u posljednje vrijeme”, kako prenosi portal televizije N1.


“Nema redefinicje braka, nema uvođenja trećeg spola, to je obmana i obmanjivanje hrvatske javnosti. Odbacujem takvu vrstu obmanjivanja koja nije ni dobra ni točna. Želim spomenuti i jedan detalj kojim se obmanjuje javnost. Nije točno da je HDZ promijenio politički stav. Predstavnici HDZ-a radili su na pripremi konvencije, na tekstu, a kad smo bili u oporbi, kritizirali smo tadašnju vlast zašto konvenciju ne stavlja u proceduru. SDP je imao komfornu većinu i nisu obavili ratifikaciju. Ovo je bio dio programa i dio zakonodavnih aktivnosti Vlade RH”, rekao je Plenković dodajući da prihvaća slobodu izražavanja svih u društvu, ali da bi rasprava trebala biti bazirana na dijalogu i argumentima.




“Neću dopustiti da ova tema bude iskorištena u političke svrhe i ciljeve pojedinih skupina koje žele sudjelovati u političkoj utakmici. To je drugi sport i on ima svoje vrijeme. Ovo je rasprava o temi koja je važna. Očekujem da se rasprava vrati na meritum i da se ne bavi onim što u konvenciji postoji ili ne postoji”, zaključio je premijer.


Na pitanje smatra li da je prosvjed bio jedan od načina da ga se sruši s mjesta predsjednika HDZ-a ili da se sruši Vlada, rekao je: “Nisam bio na prosvjedu u subotu, ali jedan veliki dio poruka odnosio se upravo na to. To je pitanje smjera, strategije i prepoznavanja gdje RH treba biti u budućnosti. Kroz ratifikaciju vidim točno gdje želim da RH ide, s kojim vrijednositim i u kojoj grupi zemalja. Oko toga nemam nikakvih dilema i zato je ova konvencija u proceduri. Dopuštam da ima političkih aktera koji imaju drugi stav i koji vide puno toga što u konvenciji ne piše i nastoje to prenijeti dijelu birača. Jako dobro znam što tamo piše i što postoji u hrvatskim zakonima.”


Što se tiče procjene broja sudionika, Plenković kaže kako svu nadležnost da obavlja takve procjene ima Policijska uprava zagrebačka i kao njima prepušta da to i komentiraju.


Komentirao je i izbor novog državnog odvjetnika rekavši tek da će Vlada sukladno svojim ovlastima predložiti kandidata Saboru.