Bjelovarski slučaj

Predavao s lažnom diplomom 17 godina, a 2011. je čak dobio nagradu Ponos Hrvatske

P. N.

Foto Damir Spehar/PIXSELL

Foto Damir Spehar/PIXSELL

Otkriveno je kako je posjedovao lažnu diplomu s jednog od fakulteta iz Graza u Austriji, na kojoj je pisalo da ima titulu mr. sc. latinskoj jezika i povijesti i temeljem koje se zaposlio u Medicinskoj školi u kojoj je punih 17 godina predavao latinski i povijest



U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otkriven je novi slučaj lažne diplome, a riječ je o dugogodišnjem zaposleniku čak dvije bjelovarske škole – Ekonomskoj i birotehničkoj školi te Medicinskoj školi, piše portal Net.hr.


Lažna diploma iz Graza


Dugogodišnjem zaposleniku dviju škola koji je predavao 17 godina uručen je otkaz, a odluka o otkazu je donesena  na jučerašnjim sjednicama Školskog odbora u objema školama u kojima je radio.


“U ponedjeljak smo održali sjednicu Školskog odbora na kojoj je odlučeno da se profesoru koji je zaposlen u našoj školi uruči izvanredni otkaz radi posjedovanja krivotvorene diplome. Otkaz će mu biti uručen osobno ili poštom”, rekla je u telefonskom razgovoru za bjelovar.live Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole u Bjelovaru.




Ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole, Vojislav Kranželić, potvrdio je kako su članovi Školskog odbora na sjednici koja je u toj školi također održana jučer, odlučili da se zaposleniku s lažnom diplomom uruči izvanredni otkaz.


Otkriveno je kako je posjedovao lažnu diplomu s jednog od fakulteta iz Graza u Austriji, na kojoj je pisalo da ima titulu mr. sc. latinskoj jezika i povijesti i temeljem koje se zaposlio u  Medicinskoj školi u kojoj je punih 17 godina predavao latinski i povijest.


U tijeku izvid


A na pitanje novinara portala bjelovar.live je li tijekom radnog vijeka lažnog profesora bilo razloga sumnjati unjegove kompetencije, ravnateljica Balenović odgovorila je kako nikada i ničim nije odavao da ne zna što radi, te je dodala kako je Medicinska škola ispoštovala zakonsku obvezu po saznanju da se radi o lažnoj diplomi. Naime, škola je obavijestila nadležno ministarstvo, te je podnijela kaznenu prijavu policiji i državnom odvjetništvu.


Općinsko državnog odvjetništva u Bjelovaru potvrdilo je primitak kaznene prijave iz Medicinske škole.


“Vezano za vaš upit obavještavam vas kako je ovo državno odvjetništvo zaprimilo kaznenu prijavu Medicinske škole Bjelovar podnesenu protiv muške osobe zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. U tijeku je provođenje izvida”, odgovorili su za bjelovar.live.


Ponos Hrvatske

Muškarac koji je predavao s krivotvorenom diplomom 17 godina dobio je 2011. godine nagradu Ponos Hrvatske, te je uz nagradu dobio statuu “Srce na dlanu”. Dobio je to zbog priče da je  pred zgradom bjelovarske Medicinske škole stao u obranu učenika kojeg je maltretirala skupina starijih dječaka.


Tada je izjavio da bi opet, kada bi mu se pružila prilika, stao u obranu učenika kojeg je maltretirala skupina starijih dječaka, a tom prilikom je kazao i kako je od 22 godine radnog straža proveo u školskim klupama, što znači da je do danas prikupio 30 godina radnog staža, od čega je 17 u obrazovnim ustanovama.