Odluka

Pravni šamar: Hernadi sve dalje od optuženičke klupe u Hrvatskoj

Danko Radaljac

Reuters

Reuters



Hrvatska je dobila još jedan pravni šamar u pokušaju kaznenog progona Zsolta Hernadija, kojeg se tereti za davanje mita Ivi sanaderu. Naime, nezavisni stručnjak Europskog suda je donio mišljenje kako ovaj sud nije nadležan za odlučivati o upitu Hrvatske može li neko pravosuđe, u ovom slučaju mađarsko, donijeti odluku o tome da je neki uhidbeni nalog neprovediv zbog dovršene istrage, iako tražena osoba nije bila osumnjičenik. Da se pojasni: mađarsko pravosuđe donijelo je odluku kako u slčaju kupnje Ine od strane MOL-a nije bilo nezakonitih djela pa ni davanja mita. No, u tom slučaju Hernadi nije bio osumnjičenik, samo svjedok, a to je bilo dovoljno Mađarskoj da prvi uhidbeni nalog iz 2012. godine proglasi neprovedivim.


Hrvatska je o tome uputila upit, ali nezavisni pravni stručnjak Maciej Szpunar je iznio mišljenje kako sud po tome ne može postupati. Njegov stav je kako pitanja o pravosudnim postupcima i njihovo tumačenje u sklopu europske pravne stečevine mogu tražiti samo sudovi kod kojih se vode postupci. Laički kazano, samo sud u Mađarskoj može tražiti da se ovo pitanje pojasni. No, za drugo pitanje Szpunar je dao za pravo Hrvatskoj. Naime, naš je sud uputio pitanje i oko drugog poslanog uhidbenog naloga za istu osobu iz 2015. godine, a na koji mađarsko sudstvo do sada jednostavno nije reagiralo. Hrvatsku je zanimalo mora li se u svakom slučaju donijeti formalna odluka, bez obzira na prijašnje rješenje iz 2012. godine. Pravni stručnjak je stava kako se kod svakog uhidbenog naloga, makar bio za istu osobu i isto kazneno djelo, mora donijeti i formalno rješenje.

Treba kazati kako stajalište nezavisnog pravnog stručnjaka nije obvezujuće za suce Europskog suda, ali je potrebno i napomenuti da praksa kaže da u preko 90 posto slučajeva sud donese odluku baš kako je pravni stručnjaci predlože. Ako tako uobičajeno bude i u ovom slučaju, bit će to još jedan neuspjeh Hrvatske u nastojanju da Hernadija dovede pred hrvatske sudove. Treba podsjetiti kako je 2016. godine čak i Izvršni odbor Interpola bez objašnjenja donio odluku da se Hernadija makne s crvene tjeralice ove međunarodne policijske institucije.