Zločinac u elementu

Pozdrav iz “nacističkog logora Lepoglava”: Srbijanski mediji objavili pismo ratnog zločinca Kapetana Dragana

P. N.

foto: PIXSELL/Srđan Ilić

foto: PIXSELL/Srđan Ilić

- Mi smo u nacističkom logoru Lepoglava, u odjeljenju 4B (gdje su zatvoreni isključivo Srbi), slavili svako povlačenje priznanja Kosova, a ministra Dačića smo slavili kao Obilića, navodi se u pismu koje je iz Lepoglave navodno poslao Vasiljković.



Zloćudni srbijanski tabloid Informer, koji na svojim stranicama redovito i svakodnevno raspiruje mržnju prema Hrvatskoj, Kosovu i “unutarnjim neprijateljima” – političkim protivnicima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, objavio je pismo koje, tvrde, iz zatvora u Lepoglavi pisao osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji po svom ratnom nadimku – Kapetan Dragan. Podsjetimo, Dragan Vasiljković je osuđen na 13 godina zatvora, po optužbi za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva u Republici Hrvatskoj.


U pismu Vasiljković piše o srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću, koji je, kako navodi, postao jedan od njegovih omiljenih Srba, “zahvaljujući postignutim rezultatima u diplomaciji u razdoblju 2018.-2019. godine”.


– Mi smo u nacističkom logoru Lepoglava, u odjeljenju 4B (gdje su zatvoreni isključivo Srbi), slavili svako povlačenje priznanja Kosova, a ministra Dačića smo slavili kao Obilića, navodi se u pismu koje je iz Lepoglave navodno poslao Vasiljković.




Uz tekst o njegovom pismu objavljen u spomenutom tabloidu priložena je i fotografija istoga: stranica i pol ispisana velikim slovima. Pismo započinje napomenom – za objavu, a završava potpisom – kap. Dragan. Uz potpis stoji datum – 9. svibnja.


Vasiljković nadalje navodi da je Dačić u izjavi od 6. svibnja za medijsku kuću Sputnjik, povodom zahtjeva Prištine da Srbija prizna genocid nad Kosovarima, izjavio da se “prvi put u istoriji dešava da teroristi koji su proterali jedan narod optužuju državu za genocid…”



Ova izjava, sudeći prema sadržaju objavljenog pisma, Vasiljkoviću nije najbolje legla te zbog toga srbijanskog ministra pita: “Šta pričaš, Ivice? Zar si zaboravio da su ustaše protjerale srpski narod iz viševjekovne Krajine, gdje nikad nije bilo Hrvata?”


U pismu se zatim navodi da je “austrougarska imperija Krajinu naselila Srbima još dok Hrvatska nije ni postojala”, nakon čega se nastavlja uvredom da “zatucani Hrvati na periferiji Balkana nisu imali niti jezik, nego je svako selo govorilo nekakvom primitivnom artikulacijom, dok Srbi nisu došli u susjedstvo pa ih naučili da pričaju”.


“Ustaše su”, navodi se pismu, “protjerale srpski narod s njihovih osmovjekovnih ognjišta”, a zatim su, nastavlja se, “taj progonjeni narod optužili za genocid i agresiju na vlastite domove”.


– Šiptari su mala djeca po zločinu kad se usporede s ustašama i samo ćorav ne vidi da u venama stratega za veliku Albaniju teče pogana ustaška krv. (…) Ustaški se recept primjenjuje i na Kosovu, navodi se u pismu koje tabloid objavljuje navodeći da je njegov autor Vasiljković, odnosno da je pismo poslano iz zatvora u Lepoglavi.