Okončani pregovori

Postignut je dogovor: Učenici se sutra vraćaju u školu

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Učenici sa školom počinju sutra ujutro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima



Okončani su pregovori Vlade i sindikata: postignuto je rješenje koje vodi kraju štrajka. Učenici sa školom počinju sutra ujutro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima.


Od 1. prosinca koeficijent na plaće učiteljima i nastavnicima povećava se za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine, izvijestio je premijer o postignutom dogovoru. Upravo je to ponuda koju su sindikati sad prihvatili.


 Snimio Davor Kovačević


Snimio Davor Kovačević





“Za nenastavno osoblje potpisat ćemo dodatke granskom kolektivnom ugovoru, koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, kojih se zaboravlja, riješit ćemo kroz uredbe o koeficijentima”, dodao je Plenković.


Premijer je ponavljao da je današnji dogovor kompromis, a obećao je i da će riješiti pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje.


“U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike”, obećao je Plenković.


‘Štrajk je od sutra zaustavljen’


“Napokon je došlo do usuglašavanja”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.


“Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao!


Imamo puno povjerenje u Vladu i premijera da će u četvrtak izmijeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji”, poručio je Mihalinec.


Rekao je da je danas konačno definirano ‘dobro kompromisno rješenje’, s kojim su ‘postigli konačni cilj’.


– To je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana, rekao je Mihalinec.


Dodao je da su dogovoreni i dodaci za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke, kao i nastavno osoblje, kroz koeficijent 3+1+2.


“Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata.  Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći prihvaćanjem ovih sporazuma”, rekao je Mihalinec.


‘Zašto im to ranije nismo dali?’


Premijer Plenković upitan je zašto ranije se sindikatima ranije nije dalo ono što su tražili?


“Današnjim kompromisom koji je kvalitetan mi ćemo u 2020. godini uspjeti ispuniti sve obveze. Sindikati su prvo tražili povećanje koeficijenata za 6,11 posto od 1. rujna”, rekao je premijer.


Plenković drži i da je njegova Vlada “prijatelj poreznih obveznika”.


Branimir Mihalinec je pak upitan zašto nenastavno osoblje nije dobilo povećanje kroz koeficijent, već kroz dodatke. Znači li to da oni nemaju dostojanstvo, upitali su novinari Mihalineca.


“Koeficijent nastavnog osoblja nosi koeficijente svih u obrazovanju. Mi smo postigli naš cilj, zacrtanu visinu koeficijenata. U ovom trenutku smo se složili da se ovakvo rješenje može donijeti danas, samo ovakvo.


Nenastavno osoblje će dobiti iste iznose kroz dodatke. Svi su jednako vrijedni”, odgovorio je Mihalinec.


Plenković: Jedino smo mi riješili pitanje plaća


Ponovio je da se o posljednjoj ponudi Vlade ne izjašnjavaju članovi sindikata jer su odluku o prihvaćanju donijela sindikalna tijela, s obzirom na to da je Vlada ispunila njihove zahtjeve.


Premijer je dodao da je kompromis postignut kroz “činjenicu koja se cijelo vrijeme zanemaruje”.


“Ovo je Vlada koja podiže plaće. Mirovine su se podigle, plaće u javnom sektoru su se podigle, privatnom. Vlada će sada za 23,1 posto povećati plaće u obrazovanju. Takvo povećanje plaće u mandatu jedne Vlade je nešto što ne treba biti predmet osuđivanja, nego racionalnog razmišljanja je li Vlada učinila iskorak prema sustavu obrazovanja. Ja mislim da je”, rekao je Plenković.


Dodao je da su prosvjetari plaćama nezadovoljni već 16 godina, a sadašnja je Vlada “pronašla način kako da problem riješi”.


Dani u štrajku plaćeni, nadoknada ne


“Vilim Ribić mi je danas rekao da ja ipak dosta toga razumijem. Je li tako Vilime? To je dobro”, rekao je Plenković.


Poručio je da će dani koji su bili u štrajku biti plaćeni, dok nadoknada nastave neće biti plaćena.


“Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude”, rekao je Plenković.


Mihalinec prije sastanka: Nema novog izjašnjavanja


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u ponedjeljak je prije sastanka izjavio da neće biti potrebno izjašnjavanje nastavnog osoblja o prihvaćanju Vladine ponude i prekidu štrajka u školama.


“Sindikalna tijela donose odluke i o tome ćemo izvijestiti premijera”, izjavio je Mihalinec uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade.


Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.


Preporod ide u izjašnjavanje


Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje.


Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao je Stipić.


Izjašnjavanje će biti provedeno sutra ili prekosutra.


Referendum neće provesti Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojemu je na čelu Vilim Ribić.


Vilim Ribić ranije danas najavio je da neće biti novog izjašnjavanja članstva o novoj Vladinoj ponudi. Evo kako to ovaj sindikalist objašnjava:


“Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.


Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk”, rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.


Dodaje da to nije bio uvjet Vlade, već to naziva ‘logikom situacije’.


“Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao”, pojašnjava.