Udara od jutra

Posada trajekta Petar Hektorović probijala se po olujnom jugu: ‘Do Visa smo došli! Jedva’

Hina

Foto Screenshot Dalmatinski portal

Foto Screenshot Dalmatinski portal

Ovo je nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina. Olujno jugo puhat će i u prvom dijelu srijede, ali bez orkanskih udara. U drugom dijelu dana vjetar će prolazno gotovo oslabjeti. U četvrtak jugo umjereno, u petak i u subotu jako



SPLIT Olujno jugo s orkanskim udarima koje od utorka ujutro puše duž obale, posebno u Dalmaciji, gdje su na Marjanu zabilježeni udari juga od 134 kilometra na sat, razlog su zbog kojih su linije splitskih vatrogasnih postrojba “užarene” pa se pozivi uznemirenih građana broje u stotinama.


U prekidu su sve katamaranske i većina trajektnih linija. Trajekt Petar Hektorović uspio se u iznimno teškim uvjetima ipak probiti iz Splita do Visa. Čitatelj Dalmatinskog portala bio je na tom trajektu i snimio atraktivne snimke.


– Do Visa se došlo! Doduše jedva, javio se čitatelj Dalmatinskog portala.




Uputio je i posebnu pohvalu posadi Petra Hektorovića na hrabrosti i spretnosti kojom su putnike doveli na odredište.


Donosimo popis svih linija u pomorskom prometu koje su trenutno u prekidu, po podacima HAK-a:


trajektne linije: Biograd – Tkon, Zadar – Preko, Zadar – Brbinj, Prizna – Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli,Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline – Drvenik Veli – Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd – Tkon,Split- Vis,


brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava,


katamaranske linije: Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik.


Javna vatrogasna postrojba (JVP) Splita do ranog popodneva imala je desetak intervencija na terenu, uglavnom je uklanjala polomljena stabla s prometnica ili imovine građana. Osim njih, na gradskom su području na terenu pet puta bili i njihovi kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Splita te tri puta vatrogasci DVD-a iz Žrnovnice.



Zbog jakog juga diglo se more i na riječkoj tržnici.



Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana. Jaki vjetar iščupao je lim na zgradi Doma mladih te dio fasade na Zdravstvenoj školi, zbog čega popodne nije bilo nastave. Srećom, nema dojava o ozlijeđenima.


Zbog opasnosti od pada stabala, za promet je zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom slobode, a promet se preusmjerava. U prekidu su katamaranske i trajektne veze.



Ravnateljstvo Civilne zaštite priopćilo je kasno popodne da je oko 15 vozila oštećeno od pada stabala i grana te ostalih predmeta. S obzirom na to da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da automobile, ako je moguće, parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli štetu, da budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ako ne moraju, navodi se u priopćenju.



Osim nevremena u Splitu, jako jugo poharalo je i susjedni Omiš, gdje se podiglo more i potopilo dobar dio obale i gradskog trga. Isto je i u Trogiru, na Čiovu i u Kaštelima, gdje se razina mora podigla za nekoliko centimetara.


Danas je na Marjanu izmjeren udar juga od 134 kilometra na sat, što je jedan od najjačih udara otkako postoje službena meteorološka mjerenja na Marjanu, doznaje Hina od Rade Popadića iz Crometea. Rekao je da je dosad najjači udar juga izmjeren 1. veljače 1986.,kad je bio 149 kilometara na sat.



“Danas je najjači udar juga u Hrvatskoj izmjeren u Dubrovniku i iznosio je orkanskih 142 kilometra na sat. Ovo je nevrijeme vezano uz duboku ciklonu čije je središte nad južnom Italijom i kreće se neobičnom putanjom prema sjeveru te možemo očekivati da će u srijedu ući u Jadran”, rekao je Popadić i dodao da je ovo nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina.



Olujno jugo puhat će i u prvom dijelu srijede, ali bez orkanskih udara. U drugom dijelu dana vjetar će prolazno gotovo oslabjeti. U četvrtak jugo umjereno, u petak i u subotu jako, a u nedjelju će ponovno imati udare veće od 100 kilometara na sat, najavio je Popadić.