Vodeni val

Porast vodostaja prijeti kućama: Najteže je u Hrvatskoj Kostajnici, vrhunac vodenog vala poslijepodne

Hina

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

»Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje«, izjavio je jutros za Hrvatski radio jutros Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije



Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.


»Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje«, izjavio je jutros za Hrvatski radio jutros Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.


Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. »Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine«, rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.




U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.


Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, pa je jutros iznosio 735 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava.


Prema jučerašnjim procjenama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Korani trebao bi se očekivati danas prijepodne, a njezin vodostaj ne bi trebao biti veći od 750 cm.


Karlovački stožer civilne zaštite jutros je u obilasku terena, a nakon jučerašnjeg sastanka stožera odlučeno je da će ukoliko razina Korane ostane ispod 750 centimetara obrana od poplave ostati na pripremnim mjerama.


Najavljeno je i da će danas operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.